Vulkánkitörés miatt már a második szigetet telepítik ki Pápua Új-Guineában

Már a második sziget lakosságát telepítették ki vasárnap vulkánkitörés miatt Pápua Új-Guineában. A Kadovar nevű szigeten fekvő tűzhányó január 5-én kezdett kitörni, azt a szigetet már akkor kiürítették, az ott élő 590 embert Blup Blupra költöztették át részben a földcsuszamlás és a szökőártól való félelem miatt. A Rabaul Vulkanológiai Obszervatórium szerint szökőár is várható – írja a Sunday Express.

Hírdetés

Pénteken a vulkán felrobbant, vörösen izzó sziklákat repítve a levegőbe, és nagy mennyiségű kén-dioxidot bocsátva a légkörbe. Ezért az ország kormánya úgy döntött, Blup Blup szigetét is kiürítik, mert az ott lévő 1500 embert nem tudták volna biztonságosan ellátni. Blup Blupról Új-Guinea szigetére viszik az embereket, ahol a nemzetközi vöröskereszt segíti az ellátásukat.

„Rengetegen azonnal menekülőre fogták, amint elkezdődött a kitörés. Nekik menedékre és élelemre van szükségük” – magyarázta Uvanema Rova, a nemzetközi vöröskereszt pápua új-guineai főtitkára. Az ausztrál kormány is bejelentette, hogy támogatást küld a bajba jutottaknak.

A kitörést figyelemmel kísérő szakemberek arról számoltak be, hogy a Kadovar partjainál 600 méter magas gőzoszlop emelkedik ki a tengerből. A vulkanológusoknak nincsenek feljegyzéseik arról, hogy a Kadovar tűzhányója mikor tört ki legutóbb, de azt gyanítják, hogy ez lehetett az egyike azoknak a „lángoló szigeteknek”, amelyekről a XVII. században élt brit kalóz és felfedező, William Dampier írt naplójában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »