Vulkánkitörés miatt lezárták La Palma sziget repülőterét

Vulkánkitörés miatt lezárták La Palma sziget repülőterét

Átmenetileg nem indít, és nem fogad járatokat a Spanyolországhoz tartozó, kanári-szigeteki La Palma repülőtere, miután a szigeten hat napja újra aktív vulkánból előtörő hamu ellehetetleníti a légi közlekedést – jelentette be szombaton a repülőteret működtető Aena vállalat a Twitter-oldalán.

Az elmúlt napokban nagy mennyiségű vulkáni hamu került a levegőbe, és mostanra hamufelhővé állt össze – közölték.

Ugyanakkor a szomszédos Tenerife és La Gomera szigetek ismét fogadnak repülőjáratokat – közölte a Binter légitársaság a Twitter-oldalán. Szintén zavartalan a négyórás kompút La Palma és Tenerife között.

Hírdetés

A sziget déli részén lévő Cumbre Vieja vulkán ötven év szunnyadás után vasárnap tört ki újra. A lávafolyam 420 házat döntött romba, és 190 hektárnyi – nagyjából 265 futballpálya nagyságú – területet terített be. Több mint hatezer embert kellett evakuálni. Pénteken kissé tovább fokozódott a vulkántevékenység, emiatt a tűzoltóknak és a többi segítő személyzetnek is messzebb kellett húzódniuk a hegytől.

A 85 ezer lakosú La Palma sziget egyike a hét szigetből álló, atlanti-óceáni szigetcsoportnak.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetnek fogja nyilvánítani La Palmát, ezzel számos pótlólagos forrást szabadíthatnak fel a segítségnyújtáshoz.
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »