Vulkánkitörés – megindult a nemzetközi segítségnyújtás

Megindult a nemzetközi segítségnyújtás Guatemalának a Fuego vulkán vasárnapi kitörését követően – közölte kedden Heinz Hiemann, a közép-amerikai állam elnökének szóvivője. Legfrissebb adatok szerint legkevesebb 75 ember vesztette életét a tűzhányó kitörése miatt.

„Már most kapunk nemzetközi támogatást, a nap folyamán orvosi kezelésre az Egyesült Államokba szállítanak néhány embert, emellett Mexikóból orvosok érkeznek Guatemalába” – idézi Hiemannt a Prensa Libre című helyi lap internetes felületén. A TASZSZ orosz hírügynökség értesülései szerint három gyermeket szállítanak kórházi ellátásra az Egyesült Államokba.

A guatemalai katasztrófavédelmi hatóságok szerint kedden a tűzhányó ismét aktivitást mutatott, egy robbanást követően láva ereszkedett le a déli oldalán. A veszélyeztetett térségben hat település evakuálását rendelték el.

„Megkezdték a Fuego vulkán közelében fekvő települések evakuációját a megnövekedett tevékenységre tekintettel, amely vulkanikus törmelékárakhoz vagy iszapárakhoz is vezethet” – derült ki a hatóságok közleményéből. A közlés szerint az újságírókat és mentőalakulatokat is kivonták a veszélyeztetett térségből.

Az újabb kitörés miatt sűrű füstfüggönyre és hamulepelre lehet számítani – közölte a latin-amerikai ország vulkanológiai intézete a Twitteren. A hatóságok figyelmeztetése szerint a kőolvadékból emellett forró gázok is kiválhatnak, ami miatt az érintett térségek feltétlenül elkerülendőek.

Eddy Sanchez, a guatemalai vulkanológiai intézet igazgatója szerint évek óta nem látott hevességgel tört ki a Fuego.

„Jelen pillanatban nagyon kritikus a helyzet” – mondta. A vulkán oldalain a rendkívül gyorsan mozgó hamuból, gázokból, kőtörmelékből és lávából álló folyamok hőmérséklete elérheti akár a 400 Celsius-fokot is.

Legfrissebb adatok szerint legkevesebb 75 ember vesztette életét a tűzhányó kitörése miatt. Sokan közülük elégtek vagy a mérgező gázoktól fulladtak meg. A mentőalakulatok borzalmas látványról számoltak be: a katasztrófa sújtotta területen egyes házakban egész családokat találtak, akik a vulkánkitörés következtében vesztették életüket. Nem kizárható, hogy a kutató-mentő munkálatok során további áldozatokra lelnek.

Hírdetés

Mintegy 300 sérültet tartanak számon, a kitörés csaknem 2 millió embert érint. Carlos Soto egészségügyi miniszter szerint az érintett régió kórházaiban 33 pácienst kezelnek harmadfokú égési sérülésekkel.

A Caritas katolikus segélyszervezet három szükségszállást is berendezett. „A természeti katasztrófa a legsúlyosabban éppen a térség két legszegényebb és távol eső falvát sújtotta” – mondta Claudio Moser, a Caritas latin-amerikai régióért felelős ügyintézője.

Sergio Cabanasnak, a katasztrófavédelem igazgatójának legfrissebb tájékoztatatása szerint továbbra is 192 embert tartanak nyilván eltűntként. „Tudjuk a neveiket, életkorukat, s azt is, hogy mely falvakból származnak” – mondta Cabanas.

A halottak nagy számára tekintettel három napos gyászt hirdettek az országban.

Jimmy Morales elnök is a helyszínre látogatott, hogy képet alkothasson a katasztrófáról.

A nagy erővel kitörő Fuego hétfőn 16 órán keresztül lövellt sűrű fekete füstöt mintegy 10 kilométeres magasságba, és hamuval terítette be a környékbeli területeket. A beszámolók szerint a fővárosra, Guatemalavárosra is hamu hullott, és a vulkanikus törmelékár elárasztotta El Rodeo települését.

Közel 3300 embert menekítettek ki a vulkánhoz közeli településekről. A világhálóra feltöltött képek és videofelvételek tanúsága szerint a vulkánhoz közeli településeket teljesen belepte a hamu. A felvételeken látottak alapján elmondható, hogy több településen óriási károk keletkeztek.

A fővárostól mintegy 50 kilométerre délnyugatra fekvő, 3763 méter magas tűzhányó másodjára tört ki 2018-ban, hírügynökségek szerint a vasárnapi az elmúlt bő négy évtized legerőteljesebbje.

Hétfőn egy sor dél-amerikai ország fejezte ki együttérzését Guatemalával a történtek miatt. Többen segítségüket is felajánlottak, köztük António Guterres ENSZ-főtitkár is.

Guatemala 32 tűzhányója közül a Fuego a legaktívabb.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »