Vulin: 24 órás egészségügyi ellátást biztosítanak a migránsoknak Horgosnál

Vulin: 24 órás egészségügyi ellátást biztosítanak a migránsoknak Horgosnál

Ma a szerb sajtóban olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a horgosi határátkelő közelében éhségsztrájkot folytató mintegy 120 migránst nem felügyeli orvosi csapat. Ezzel szemben Aleksandar Vulin szociálisügyi miniszter kijelentette, a helyzet Horgoson nyugodt, ellenőrzés alatt tartják, és senki nem marad egészségügyi védelem nélkül.

„24 órás orvosi felügyeletet biztosítunk, senki nem kerül életveszélybe az állam nemtörődömsége miatt. Mindenkivel törődünk, ahogy a törvényekkel is” – közölte Vulin, s hozzátette, mindannyiuknak felkínálták a lehetőséget, hogy átszállítják őket valamelyik befogadóállomásra, valamint ételt és italt is ajánlottak. „Ők ezt mind visszautasították, ehhez joguk is van, nem szólhatunk bele” – nyilatkozta Vulin az RTS-nek.

Az N1 riportere ma arról számolt be, hogy három migránst szállítottak kórházba Horgosról, s hozzátette, amikor az egyikük rosszul lett, nem voltak ott sem az orvosi csapat, sem a humanitárius szervezet tagjai. A többi migráns segített rajta, majd pedig a szabadkai kórházba szállították a Menekültügyi Biztosság járművével.

A szabadkai Egészségházban azt állítják, ők nem illetékesek ezen terület esetében, a kanizsai ügyeleten pedig a Betának elmondták, nincs elég emberük és járművük. Az N1 arról is hírt adott, hogy az Orvosok Határok Nélkül szervezet tagjai Kelebián tartózkodnak, a horgosi táborban pedig csak a Medecins du Monde egyetlen csapata van.

Vulin elárulta, folynak a tárgyalások Magyarországgal, de a migránsokat a határ menti táborból át kell szállítani a befogadóközpontokba, ahol megvárják, hogy Magyarország jóváhagyja számukra a menedékkérelmet.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »