Vukán György emlékére rendeztek ferences jótékonysági koncertet az autizmussal élőkért Budapesten

Vukán György emlékére rendeztek ferences jótékonysági koncertet az autizmussal élőkért Budapesten

Január 16-án ismét a Zeneakadémián rendezték meg a Ferences Jótékonysági Estet, mely ezúttal két célt szolgált: Balázs János és zenésztársai a 2013-ban elhunyt Vukán György zongoraművészről és zeneszerzőről emlékeztek meg koncertjükkel, melynek bevételét az autizmussal élők javára ajánlották fel.

Tizedik, jubileumi jótékonysági koncertjét tartotta meg a ferences rend január 16-án este a Zeneakadémián. A rendezvényen – amelynek fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, valamint Erdő Péter bíboros volt – ez alkalommal Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és zenésztársai léptek színpadra, kiállva az autizmussal élők ügyéért. Az est bevételét a ferences rendi Autista Segítő Központnak ajánlották fel.

Köszöntőbeszédében Dobszay Benedek ferences tartományfőnök a hívő ember életében megvalósuló evangéliumi szegénység és a szegénység elleni küzdelem párhuzamáról beszélt. A provinciális hangsúlyozta, hogy a nélkülözés és a kilátástalanság sok esetben nemcsak az anyagi szegénységből, hanem a kapcsolati rendszerek hiányából is ered. „Ma, amikor tizedik, jubileumi jótékonysági koncertünket ünnepeljük, hálásak vagyunk, mert az elmúlt évtizedben újra meg újra megtapasztaltuk, hogy vannak társaink, támogatóink, akik részt vesznek abban a szolgálatban, amellyel nélkülöző embertársainkon próbálunk segíteni – mondta Dobszay Benedek. – A gyöngyösi Autista Segítő Központ az elmúlt években nem működhetett volna az ő bátorításuk, adományaik és munkájuk nélkül.”

Az est moderálására Bősze Ádámot kérték fel a szervezők, aki a műsorszámok között rövid idézeteket olvasott fel, amelyekkel a színpadra lépő művészek Vukán Györgyre emlékeztek. A koncert első száma, George Gershwin Kék rapszódia című műve előtt Bősze Ádám elmesélte a közönségnek Balázs János és Vukán György megismerkedésének történetét: hogyan lett egy Facebook-üzenetből életre szóló barátság, és miért nevezte Balázs János zenei nagyapjának Vukán Györgyöt.

Sáfár Orsolya énekes és Balázs János előadásában Dubrovay László Karácsonyi dalok című művének bemutatója következett, majd színpadra lépett Vukán György keresztfia, ifj. Balázs Elemér is, akiről a zeneszerző halála előtt azt mondta: egész pályáján nem látott ilyen tehetséges zongoristát. A fiatal művész a Vukán György által komponált, Elemérkének című darabbal tisztelgett öt éve elhunyt keresztapja emléke előtt. Az est első részét Ninh Đức Hoàng Long, a 2018-as Virtuózok tehetségkutató műsor felfedezettje zárta. A vietnámi származású fiatal énekes különleges hangjával elkápráztatta a közönséget.

Franz Schubert Der Hirt auf dem Felsen című alkotása nyitotta a koncert második részét, amelyet Freund Tamás (klarinét), Bihari Adél (ének) és Balázs János triója adott elő. Freund Tamás neurobiológus visszaemlékezésében a Vukán Györggyel tartott közös előadásaikról hallhatott a közönség, amelyeken ő szakmai szempontból magyarázta a kreativitás elméleti, neurobiológiai hátterét, majd a zeneszerző ezt a gyakorlatban, zongorán mutatta be a közönség által választott hangokra improvizálva. Ezeken az esteken Balázs János vette át Vukán György helyét.

Ezután Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora két hárfaművet adott elő. Ő így emlékezett Vukán Györgyre: „Gyurival az improvizációk alkalmával váltunk igazán zenésztársakká. Felejthetetlen ember volt, ízig-vérig muzsikus. A nekem komponált hárfamű ősbemutatóját már nem érte meg.”

Hírdetés

A jubileumi koncert következő szakaszában a szent zene került előtérbe, Vukán György jelentős szakrális művészete előtt tisztelegve. Az Ars Nova Sacra Énekegyüttes és Balázs János Rossini-misetételeket, valamint Gabriel Fauré Cantique de Jean Racine című művét adta elő.

A koncert a Vukán György által írt jazz-standardekkel zárult. Az egykor Balázs Elemér, Berkes Balázs és Vukán György alkotta Creative Art Trio nevű hármasban most Balázs József vette át a zongorista helyét. Berkes Balázs ezt az új formációt neveik után Creative B Trióra nevezte át. Elhangzásuk előtt Bősze Ádám röviden ismertette a műveket. Kiderült, hogy a JCK darab címe nem másra utal, mint a Jó Cigányok Klubjára, mert ezzel a kifejezéssel méltatta Vukán György egy vidám szerzeményét barátja, Szakcsi Lakatos Béla. Végül a Bop for two friends című jazzdarab hangzott el, amelyet „Gyurira és Elemérre gondolva” Berkes Balázs komponált.

Az est végén Balázs János vette át a szót, aki hálásan megköszönte a közönségnek, a szervezőknek, a támogatóknak és zenésztársainak, hogy a jótékonysági koncerttel segítették ezt a missziót és az autizmussal élő gyermekek ügyét. „Hálás vagyok, hogy ilyen csodálatos estét szentelhettünk Vukán György emlékének, mégpedig egy nemes cél érdekében. Köszönöm művésztársaimnak is, hogy csatlakoztak ezen misszió megvalósulásához.” Ráadásként Vukán György egyik leghíresebb, utolsó műve, a Last Message hangzott el Balázs János és zenésztársai közös előadásában.

A Ferences Rendtartomány és a Ferences Alapítvány eseményén jelen volt többek között a gyöngyösi Autista Segítő Központ vezetője, Kis Erzsébet és az intézmény lelki igazgatója, Szabó József OFM is. A vendégek soraiban helyet foglalt a köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita. Jelen volt a Magyar Nemzeti Bank képviselője, valamint az est szponzora, a MET Magyarország Zrt. képviselője; Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, valamint a ferences rend további nagyra becsült támogatói.

Nemcsak az évről évre megrendezett jótékonysági esttel, hanem a Ferences Alapítvány honlapján keresztül is folyamatosan támogatható az autizmussal élők ügye, amely a magyarországi ferencesek egyik legfontosabb szerepvállalásai közé tartozik.

Forrás: Varga Mónika/Ferences Sajtóközpont, Ferences Alapítvány

Fotó: Gieszer Richárd

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »