Vučević: Egyetlen műemléket sem pusztítanak el Újvidéken

Vučević: Egyetlen műemléket sem pusztítanak el Újvidéken

Folyamatban van annak a műemléknek a helyreállítása, amely egykor az örmény Čenazi család tulajdonát képezte a Mihajlo Pupin sugárúton, mondta Miloš Vučević újvidéki polgármester, aki Predrag Tomićot, Örményország belgrádi nagykövetét fogadta. Az említett családi ház külső fala és homlokzata képezi a műemléket, amely a Kommunális Bank épületének volt a része. A bank helyén és a mellette parkolóként használt üres telken most egy hatalmas toronyházat építenek.

A polgármester elmondta: a 13 emeletes, lakóépületet és üzletházat is magába foglaló komplexum kiépítése során, arra számítanak, hogy régészeti leletekben gazdag területre bukkannak, ezért a kiépítés teljes folyamata az illetékes intézet szigorú felügyelete alatt történik – írja a Dnevnik.

„Egyetlen műemlék sem pusztítható el, vagy rongálható meg Újvidéken. Komolyan és méltósággal vágtunk bele ebbe a folyamatba, és biztos vagyok abban, hogy minden újvidéki büszke lesz a végeredményre. Az újvidéki Műemlékvédelmi Intézet felügyelete mellett megkezdődtek az építkezési munkálatok és a műemléknek számító külső fal, illetve homlokzat helyreállítása. A műemlék felbecsülhetetlen értékkel bír Újvidék és az örmények számára. A munkálatok befejeztével visszahelyezik a műemléket eredeti helyére”, mondta Vučević.

A találkozón jelen volt Miroslav Kopanja az újvidéki Műemlékvédelmi Intézet igazgatója is, aki megerősítette, hogy a műemléket elszállították, és a Kommunális Bank régi épületének lebontása a törvénnyel összhangban zajlott.

Az építkezés mellett megtartott sajtótájékoztatón több tíz polgár is megjelent, akik tiltakoztak az építkezés miatt. Korábban több vajdasági civilszervezet is elítélte a Kommunális Bank épületének lebontását.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »