Vrtovec: megépül a Lendva-Rédics vasútvonal

Vrtovec: megépül a Lendva-Rédics vasútvonal

Jernej Vrtovec infrastrukturális miniszter a kormány muravidéki látogatása keretében szervezett nyilvános fórumon kijelentette, hogy a Lendva–Rédics és a Lendva–Belatinc vasútvonal megépítése érdekében 2022-re tervbe vették a vonal szakmai alapjainak kidolgozását, valamint kezdeményezés benyújtását az országos területrendezési terv elkészítésére, ezzel Lendva vasúti összeköttetésének megvalósulása egyre valószínűbbnek látszik.

A minisztérium szerint a Belatinc és Rédics irányában megépülő vonal gazdaságosságát többek közt a Belatincra tervezett logisztikai terminál működtetése is növeli. A logisztikai központ a koperi kikötő háttérlétesítményeként üzemelne, felépítése pedig az említett két irányba haladó vasútvonallal egyidőben történne.

Mint ismeretes, az 1945-ben megszűnt Lendva–Rédics vasúti összeköttetés helyreállítása Szlovénia önállósulása (1991) óta többször is téma volt, a konkrét lépések azonban elmaradtak vagy sikertelenek voltak. 2007-ben például a tervezett vonalra Szlovéniában két kivitelezési tanulmány is készült: az egyik a régi nyomvonal mentén, a másik az A5-ös sztrádával párhuzamosan haladt volna. Még 2010-ben is úgy tervezték, hogy a Rédics–Lendva–Belatinc közötti vasúti szakasz építése 2015-ben elkezdődhet. Befektetők azonban nem voltak, s a beruházás megvalósítását nem gyorsította fel a szándéknyilatkozatok aláírása és a cégkonzorciumok létrehozása sem…

Hírdetés

A vasútvonal újjáépítése 2018 novembertől vált ismét aktuálissá, amikor Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hivatalosan átnyújtotta Zdravko Počivalšek szlovén gazdasági miniszternek a Lendva–Rédics vasútvonal magyar szakaszának kivitelezési tervét.

A vasútvonal országos jelentőségű státusza felgyorsíthatja a projekt megvalósítását, mely a szlovén kormány és a magyar kisebbség közötti megegyezésnek is egyik pontja.

Népújság

The post Vrtovec: megépül a Lendva-Rédics vasútvonal appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »