Vranjes most jött rá, mennyire súlyos gondok gyötrik a magyar kézilabdát

Vranjes most jött rá, mennyire súlyos gondok gyötrik a magyar kézilabdát

Az elmúlt napok csörtéi – a kéziszövetség igen kritikus közleménye, melyben Ljubomir Vranjes csalódást keltő bemutatkozásáról írnak, Zsiga Gyula M4-es interjúja, melyben szintén a svéd edzőt kritzálta – nem maradtak visszhang nélkül. Az M4 behívta hétfőn stúdiójába a szövetségi kapitány Vranjest és Zsigát, aki a szövetség szakmai igazgatója, hogy mondjanak egymás előtt véleményt a nyeretlenül kiesett Eb-kiesést illető tapasztalatokról.

Vranjes Zsiga korábbi szavaira reagálva kifejtette, nem lehetett több időt együtt tölteni a válogatottal. – Ha választhattam volna, három hetet készültem volna a fiúkkal. Más válogatottak is ebben a helyzetben vannak.

http://mno.hu/

Zsiga ugyanakkor a következőt látja: – Volt lehetőség egy kétszer három napos összetartásra augusztusban, de kommunikációs hiba lehetett, hogy erről nem tudott a kapitány. Plusz volt még két nap decemberben, és az összetartások alatt sem használtuk ki a teljes időintervallumot.

Ezek szerint a szövetség nem Vranjessel karöltve alakította ki a válogatott felkészülési naptárát? Súlyos hiba, ha valóban erről van szó, tulajdonképp nem is igazán érthető, ez hogy fordulhatott elő.

A svéd tréner ugyanakkor nem gondolja, hogy pár plusz nap komoly változást eredményezett volna a játékban. – Nem tudtam minden összetartás lehetőségéről, de nem hiszem, hogy egy válogatottnál ez így megy. Vannak olyan napok, mikor a klubok elengedik a játékosokat, máskor nem. Nem egy-két nap befolyásolja a dolgok alakulását egy ilyen fiatal csapatnál, ide három év kell.

http://mno.hu/

Majd jönnek a szakmai kifogások: – Ha a csapat visszarendeződésével ilyen gondok vannak, akkor ezzel komolyabban foglalkozni kell. Bizonyos hibákat megértek, másokat nem, mert túl jók a játékosok, hogy ilyeneket vétsenek.

Vranjes kérdésre elárulja, nem ment el Dabasra, Budakalászra vagy Tatabányára, hogy megnézze a lehetséges kerettagokat, mert napi szinten hosszú órákon át figyelte a médiát. – 30 éve vagyok ebben a szakmában a nemzetközi csúcskategóriában, miért lett volna erre szükség? Nincs meg a magas minőség a magyar bajnokságban, ha megnézek 6-7 meccset, el tudom dönteni, kitől mire számíthatok.

Hírdetés

Valljuk be, ez azért durván hangzik. Ha csak a magyar futball válogatottra gondolunk, a nemzetközi klasszis edzőink, Lothar Mattheusnak vagy épp Erwin Koemannak sem fájt kimenni az MTK vagy a Debrecen pályájára játékosmustrára, hisz élőben, játék közben lehet csak eldönteni, ki mire képes, felvételről kevéssé.

A kapitány problémaként hozza fel a nemzetközi rutinnal bíró visszavonult válogatott játékosok hiányát. – Ahhoz, hogy azt a szintet elérjük, ahol ők játszottak, 70-80 nemzetközi meccset kell évente játszani. Ez kevés játékosnak van meg jelenleg. Vannak olyan dolgok, amiken lehet változtatni, de szerintem majdnem mindent tökéletesen csináltam.

http://mno.hu/

Majd jön az egyik legkényesebb pont, legjobbjaink fizikai felkészültsége. A svéd nem kímél.

– A játékosoknak jobb fizikai állapotban kell lenniük. 10-15 percnél nem bírnak többet, kifulladnak a folyamatos védekező-támadó játékban, s ekkor hibáznak. Szeretném tudni, hogyan edzenek a klubokban, mert ez nem elég. Amikor már hozzám kerülnek a játékosok, én nem fizikai képzést szeretnék nyújtani nekik, hanem taktikait.

Zsiga ekkor arra a kérdésre, hogy mindent száz százalékig jól csinált-e Vranjes, diplomatikusan úgy felelt, a szövetségnek az a célja, hogy minden körülményt a lehető legjobbá varázsoljanak a csapat körül. Ő a klubok és a kapitány közti kommunikációt tenné hatékonyanyabbá.

De Vranjes nem áll le, egy új problémát kezd boncolgatni, azt, amit már évek óta látni a férfiaknál, s már Mocsai Lajos is kifogásolta kapitányként. Nincsenek univerzális játékosaink. – Van, amit már elkezdtem átalakítani, például a Veszprémben csak védekező Schuch Timuzsint támadásnál is be-bevetettem.

A játékosok zöme nem játszik kétirányú kézilabdát. Nagyon sok fiatal játékost, csapatot néztem, mióta ide jöttem: senki sem tanítja nekik, hogyan kell védekezni, csak azt, hogyan kell támadni. Ez egy vicc, huszonéves korban nem tanítani kell a védekezést, addigra már tudni kell védekezni. Őszintén, nem láttam a 17-19 éves tehetségeket, hol vannak?

Azért vagyok itt, hogy a magyar kézilabdát felhozzam, de amikor ezt a sok gondot hallom, az azt jelenti, hogy itt nagyon sok munkára lesz még szükség. Beszélnem kell a klubedzőkkel, egyedül nem tudom megoldani a problémákat.

Zsiga erre annyit tudott reagálni, hogy igen, már a nevelőklubokban oda kellene erre figyelni. Persze, ha „Ljubónak” van egy olyan tapasztalata e téren, ami már bevált, akkor ennek terjesztésében segít a szövetség. Itthon már elkezdték megpróbálni átformálni a rendszert, hogy ne csak támadni tanuljanak a játékosok. Vannak fiatal tehetségeink, de nem kapnak lehetőséget a klubokban, ennek a gondnak a megoldásán is dolgozik a szövetség.

A sztárklubok nem játszatják a kiemelkedő tudású fiatalokat, viszont az ő bérük már olyan magas, hogy a kisebb magyar egyletek ezt nem tudják kifizetni.

 Nos, erre már tényleg nem lehet mit mondani, ezek szerint már nem csak a magyar focista fiatalok vannak elkényelmesedve a hatalmas fizetésekkel, de a kézisek is. Más ország válogatottjai, klubjai ezt valahogy képesek megoldani. Mondjuk arra is azért sokan kiváncsiak, a milliárdokból működő, Mocsai Lajos és fia Tamás által vezetett Magyar Kézilabda Akadémia mikor kezdi el ontani végre a tehetségeket, a Neka ugyanis 2013 óta működik. 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »