VOX HUMANA kiállítás Rozsnyón

VOX HUMANA kiállítás Rozsnyón

Szeptember 22-én a Rozsnyói Bányászati Múzeum, a Kassa Megyei Önkormányzat kulturális intézménye, a Szlovák Nemzeti Múzeum – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás szervezésében került sor Fábry Zoltán VOX HUMANA című időszaki kiállításának megnyitójára az író születésének 125. évfordulója alkalmából.

A Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában megrendezett kiállítást Pavol Lackanič nyitotta meg, aki beszédében üdvözölte a vendégeket és az intézmények képviselőit, majd átadta a szót a Szlovák Nemzeti Múzeum kurátorának, Feke Arnoldnak.

Feke köszöntőjében elmondta, hogy ez a Rozsnyón most bemutatott kiállítás először Pozsonyban 2020. szeptember 30-án, Fábry Zoltán halálának 50. évfordulóján került bemutatásra.

Hírdetés

„Meg akartam tartani magam, hogy szó lehessek: ige” ez a cél vezette a szervezőket, amikor feldolgozták az író életét, amelyhez dokumentumfilm is készült. A film a közeljövőben a Rozsnyói Bányászati Múzeum szervezésében kerül majd bemutatásra.

Fábry Zoltán élete 125 éve kezdődött Stószon. Erős jellemének és a hely iránti hűségének köszönhetően életében a szlovákiai magyarság egyik szellemi vezetőjévé vált. A kiállítás Fábry Zoltán életét és munkásságát mutatja be, aki „író, esztéta, kritikus, antifasiszta, a vox humana szószólója, a szlovákiai magyar kisebbség jogainak védelmezője, illetve kultúrájának és irodalmának a megmaradásért küzdő ember, aki váteszi tulajdonságokkal bírt, s aki egész életében erős küldetéstudattal élt” – írta Szászi Zoltán, a kiállításhoz tartozó katalógus egyik alkotója.

A kiállítást a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájának látogatói 2022. szeptember 23-tól 2022. november 4-ig tekinthetik meg.

(Máté Gyöngyi/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »