Vöröskereszt: 300 embert evakuálnak a szíriai Gútából

Vöröskereszt: 300 embert evakuálnak a szíriai Gútából

Jóváhagyta a szíriai kormány a súlyosan beteg civilek, közöttük nők és gyermekek evakuálását Gúta tartomány keleti részéről – adta hírül az olasz Ansa hírügynükség a Nemzetközi Vöröskeresztre hivatkozva.

A Damaszkusztól keletre eső területet négy éven át ostromolták a szíriai kormányzati erők. ENSZ-források szerint a 2012-ben elkezdődött támadások során mintegy 400 000 embert öltek meg a régióban, ahol 2013-ban szarin gázt is bevetettek, az eddigi adatok alapján a szír kormányerők.

A helyi orvosok információi szerint mindeddig a szír kormány csupán 29 ember evakuálását engedélyezte a területről.

Az ENSZ úgy becsüli, hogy Gúta keleti régiójában a kiskorúak körülbelül 12 százaléka szenved alultápláltságban a kormányzati erők által bevezetett embargó miatt. Francesco Rocca, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Szövetség (IFRC) Nemzetközi Szövetségének elnöke azonnali és közvetlen beavatkozást sürgetett, amikor néhány nappal ezelőtt Damaszkuszban találkozott Bashar al Assad szíriai elnökkel.

“A kritikus pont Gúta”, mondta Rocca az Ansa-nak, miután szíriai látogatása után visszatért Libanon fővárosába, Bejrútba.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága közleményt is kiadott, amely szerint a szervezetet aggodalommal tölti el, hogy a Kelet-Gútában november közepe óta kiújult harcok súlyosan érintik a polgári lakosságot. Emlékeztetnek: a nemzetközi humanitárius jog értelmében ezeket a helyeket meg kell kímélni a harcok alatt.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az elmúlt hetekben több száz beteg és sebesült veszítette el a számára életmentő orvosi ellátást. A szervezet azt állítja, hogy a hideg időjárás, valamint az élelmiszer- és az üzemanyaghiány a helyzet további romlását okozhatja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »