Vonzóbb lehet a diákoknak a vonatozás

Vonzóbb lehet a diákoknak a vonatozás

Várhatóan gyakrabban fognak hazalátogatni az egyetemisták, illetve többen választják a vasúti közlekedést annak nyomán, hogy februártól ingyenesen utazhatnak a vonatjáratokon – nyilatkozta lapunknak Rés Konrád Gergely KMDSZ-elnök.

cfr-vn-003_or_b

Nagy segítséget jelent az egyetemi hallgatóknak, hogy február elsejétől ingyen utazhatnak a román vasúttársaság (CFR) járatainak másodosztályán – nyilatkozta a Krónikának Rés Konrád Gergely. A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) leköszönő elnöke rámutatott: a kincses városban amúgy is drága az élet, nem kevés költséget jelent a mindennapokhoz szükséges dolgok előteremtése, így az intézkedés nyomán sokat spórolhatnak a fiatalok.

A kolozsvári egyetemisták többsége más településről érkezett, Rés Konrád Gergely pedig biztos benne, hogy az új kormány által biztosított kedvezménynek köszönhetően sokan az eddigieknél gyakrabban fognak hazajárni, illetve a vonatot választják majd azok is, akik számára nem a vasúti közlekedés lenne a legideálisabb. A kincses városból Székelyudvarhelyre például nincs direkt járat, előbb Segesvárra kell utazni, majd ott átszállni, viszont ha mindez ingyenes lesz, talán megéri elviselni a hazaúttal járó kellemetlenséget.

A hallgatók ingyenes utazásáról egyébként szerdán egyeztettek az országos diákszervezetek képviselői, valamint Răzvan Cuc közlekedésügyi és Gabriel Petrea társadalmi párbeszédért felelős miniszter, illetve a vasúttársaság személyszállító részlegének (CFR Călători) vezetői. Rés Konrád Gergely lapunknak elmondta: ezen a megbeszélésen ugyan nem vett részt a KMDSZ, de közvetetten a kolozsváriak is hozzájárultak a sikerhez.

Amikor évekkel ezelőtt, 2013-ban – és ezt követően is – az ország diákszervezeteit tömörítő országos egyesület (ANOSR) utcai megmozdulásokat szervezett annak érdekében, hogy a kormány fordítsa a bruttó hazai termék (GDP) legalább 6 százalékát az oktatásra, a kolozsvári diákszövetség is az élvonalban harcolt, az illetékesekkel folytatott tárgyalásokon is részt vettek. Rés Konrád Gergely rámutatott: a mostani intézkedés tulajdonképpen az akkor elkezdett küzdelemnek az eredménye. A KMDSZ-nek egyébként nincsenek adatai arról, hogy Kolozsváron hány egyetemista igényelt a felsőoktatási intézménytől utazási igazolványt, amellyel eddig 50 százalékos árengedménnyel válthattak ki évi 12 jegyet.

vonatallomas-udv-ab-13_or_b

A szerdai megbeszélésen a leendő módszertanról tárgyaltak. A megbeszélés után a társadalmi párbeszédért felelős minisztérium közölte: ingyenesen utazhat bármelyik belföldi járaton az akkreditált – állami vagy magán- – egyetemek mindegyik nappali tagozatos diákja függetlenül attól, hogy ingyenes vagy költségtérítéses helyen tanul. A lehetőséggel az alap-, a magiszteri és a doktori képzésre beiratkozott diákok is élhetnek, korbeli, illetve nemzetiségi megkötöttség nélkül, tehát az intézkedés a külföldi hallgatókra is vonatkozik. A vonatkozó, 2017/2-es számú sürgősségi kormányrendelet értelmében egy hallgató korlátlan mennyiségű ingyenjegyet válthat – a vakáció ideje alatt is. Az ingyenes jegyeket az egyetemek által kibocsátott utazási igazolvánnyal a jegyirodákban, az állomásokon, az automatáknál és online is ki lehet váltani. A CFR ugyanakkor hamarosan internetes adatbázist indít, amelyben a kedvezményre jogosult hallgatókat regisztrálják, így egyszerűbb lesz a vásárlás.

Szentes József, a vasúttársság személyszállító részlegének vezérigazgatója a Transindexnek adott interjúban arról számolt be: a CFR kieső bevételeit a közlekedésügyi minisztérium téríti majd meg havonta, ennek részleteiről még egyeztetnek. Meg kell oldaniuk azt is, hogy ne legyenek visszaélések, például egy hallgató ne foglaljon le egy egész vonatfülkét néhány ember számára, illetve ne vásároljon különböző helyeken több jegyet ugyanarra az időpontra. Azt is pontosítani kell, hogy az utazási igazolványon kívül milyen iratokat és adatokat kérnek a diákoktól, előfordulhat például, hogy személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel lehet majd jegyet váltani.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »