Vonatokkal telepítenek ki egy, a rejtélyes robbanáshoz közeli orosz települést

Vonatokkal telepítenek ki egy, a rejtélyes robbanáshoz közeli orosz települést

Helyi idő szerint szerda reggel vonatokkal kezdődik meg Njonoksza nevű falu kiürítése, ami nem messze található attól a katonai támaszponttól, ahol a múlt csütörtökön egy vélhetően nukleáris meghajtású ballisztikus rakéta felrobbant.

A RIA-Novosztyi orosz hírügynökség közlése szerint hivatalosan „katonai tevékenység” miatt evakuálják a település lakosait hajnali 05.00 és reggel 07:00 között. A Novaja Gazeta függetlenként számon tartott oknyomozó lapnak a katonaság illetékesei azt mondták, hogy a kitelepítés nincs összefüggésben a robbanással.

Kedden Moszkva hivatalosan is elismerte a baleset megtörténtét, és azt is megerősítették, hogy egy nukleáris meghajtású rakéta tesztje során következett be a baleset, amely öt ember életébe került. A projekt neve egyébként Buverestnik, ami szabad fordításban valami olyasmit jelent, hogy viharmadár. A rakétát az amerikaiak SSC X 9 Skyfallként emlegetik, és forradalmi újítása, hogy nukleáris hordozórakéta nukleáris meghajtórendszerrel, nem rendelkezik távolsági korlátokkal, és szükség esetén akár “pihenőpályára” is állítható bevetés közben, mert hajtóanyaga gyakorlatilag kifogyhatatlan.

Hírdetés

A baleset ellenére Moszkva jelezte, nem hagy fel a technológia további kutatásával, épp a fegyverkezési versenyre hivatkozva, vagyis amiatt, hogy más országok is képesek lehetnek a technológia kifejlesztésére.

A múlt heti, Oroszország észak-európai felében bekövetkező robbanás azért keltette fel a nemzetközi sajtó figyelmét, mert nem sokkal utána a szeverodinszki (északi kikötőváros) nukleáris megfigyelőközpont a háttérsugárzás megnövekedését regisztrálta. Az erről szóló jelentést – vélhetően hatósági nyomásra – 24 órán belül eltávolították az internetről.

Az öt halálos áldozat ugyanabban a tudományos intézetben dolgozott. Annak egyik vezető kutatója néhány nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a baleset valószínűleg egy kisméretű atomreaktor tesztelésekor következett be.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »