Vona vitázni hívta ki Orbánt, aki persze most is kitér előle

Vona Gábor, a Jobbik elnöke az október 2-i népszavazással kapcsolatban nyilvános vitára hívja Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét és Molnár Gyulát, az MSZP vezetőjét. Orbán azóta közölte, hogy a szavazás előtt nem kíván vitázni.

Vona Gábor pénteki sajtótájékoztatóján azt javasolta: jövő hét péntekig tartsák meg a vitát. Jelezte: a Jobbik nyitott a helyszín, az időpont és a moderátor meghatározása tekintetében.

A Jobbik elnöke kezdeményezését indokolva azt mondta: civilizált országokban egy ilyen jelentős esemény előtt a pártok vezetői ütköztetni szokták álláspontjukat. Orbán Viktor 2006 óta menekül a politikai vita elől, ezért 10 év elteltével jó lenne, ha most újra vállalná véleményét ilyen fórumon – tette hozzá Vona Gábor. Szerinte egy ilyen esemény akár a népszavazás érvényességét is "közelebb hozhatja", erősítheti a részvételt, ezért ha Orbán Viktornak valóban fontos, hogy minél többen vegyenek részt a referendumon, akkor neki is érdeke, hogy vállalja a vitát.

"Az a Fidesz óriásplakátjain a szlogen, hogy ne kockáztassunk. Én is azt mondom, ne kockáztassunk, ne kockáztassuk azt, hogy egy népszavazás előtt az emberek nincsenek tisztában a különféle pártok álláspontjával, nem látják a különféle pártelnöki vélemények ütköztetését" – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a Jobbik álláspontja, hogy Magyarországot meg kell védeni a kvótáktól és hazánkban nincs helye a multikulturalizmusnak, ezért nemmel kell szavazni a referendumon, ugyanakkor a Jobbik szerint nem a népszavazás a megfelelő eszköz, hanem az alaptörvény módosítása. A Jobbik elnöke Orbán Viktor súlyos felelőtlenségének tartotta, hogy mégis népszavazást tartanak az ügyben, mert ha a referendum nem lesz érvényes, akkor Brüsszelnek "papírja lesz" arról, hogy jogi értelemben Magyarország nem utasította el a kvótákat. Megismételte azt a véleményét, hogy Orbán Viktornak ebben az esetben le kell mondania. A "ne kockáztassunk szlogennel" a Fidesz is elismeri, hogy ez egy kockázatos népszavazás – jegyezte meg.

Vona Gábor úgy vélte: a népszavazás kapcsán a "félelem és a fenyegetettség légköre" uralkodott el Magyarországon, a településeket, a cigányságot, a közmunkásokat fenyegetik, és a közalkalmazottak is félnek, hogy bajuk származhat, ha nem úgy tesznek október 2-án, ahogy a kormány elvárja tőlük.

Kérdésre válaszolva elmondta: nem lenne ellenére, ha az LMP is részt venne a vitán, de azt tartja igazán fontosnak, hogy a három markáns véleményt megfogalmazó pártelnök ütköztesse véleményét.

Vona Gábor kérdésre válaszolva bejelentette: az Államvédelmi Hivatalhoz fordul és feljelentést is tesz azzal kapcsolatban, hogy csütörtökön, egy olasz paparazzo és társa kisfia iskolája előtt fotózta őt. Hozzátette: nem arról van szó, hogy készült néhány lesifotó, hanem kiderült, hogy napokon keresztül, törvénytelenül megfigyelték. Közölte: a fotós nem volt hajlandó elárulni, hogy ki a megbízója, de azt elismerte, hogy magyar megrendelőnek dolgozik.

Arra a kérdésre, tudja-e bizonyítani azt az állítását, hogy a Fidesz áll az akció mögött, Vona Gábor azt mondta: azt tudja bizonyítani, hogy ugyanazokról a fotósokról van szó, akik Spéder Zoltánt, Juhász Pétert és Simicska Lajost is megfigyelték. Vona Gábor szerint őt magát és ezt a három személyt pedig az köti össze, hogy "mindannyian Orbán Viktor útjában állnak". Hozzátette: Spéder Zoltán esetében a fotósok által készített anyagok a "Fidesz médiájában" landoltak.

Orbán nem vitázik

A miniszterelnök továbbra is nemzeti és nem pártügynek tartja az október 2-iki népszavazást, ezért nem vesz részt pártvitákban, hanem azt várja a felelősen gondolkodó politikai erőktől, hogy a referendumon való részvételre buzdítsa az embereket.

Orbán Viktor álláspontját a kormányfő sajtófőnöke tolmácsolta az MTI-nek pénteken arra reagálva, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke nyilvános vitára hívta a miniszterelnököt, a Fidesz elnökét és Molnár Gyulát, az MSZP vezetőjét.

Havasi Bertalan hangsúlyozta: az október 2-iki népszavazás nemzeti ügy, ezért Orbán Viktor meggyőződése szerint arról nem pártvitákra van szükség, hanem arra, hogy minden felelősen gondolkodó politikai erő a mindannyiunk közös jövőjét meghatározó referendumon való részvételre biztassa a választópolgárokat.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »