Vona sikertelen népszavazás esetén lemondatná Orbánt

A Jobbik elnöke a kvótareferendum sikertelensége esetén Orbán Viktor miniszterelnök lemondását várja.

Vona Gábor szerdai budapesti sajtótájékoztatóján – a parlament tavaszi ülésszakát értékelve – a három legfontosabb témaként jelölte meg a korrupciót, a migrációt és a pártja által indított “valódi nemzeti konzultációt”.

Orbán Viktor a korrupció melegágya Magyarországon, akit “semmi más nem érdekel, csak a lopás és a foci”. Az ellenzéki politikus szerint ez ügyben nem kerülhető meg a miniszterelnök és környezete felelőssége, s noha az Országgyűlésben többször próbálta kérdezni őt Habony Árpádról, Mészáros Lőrincről vagy Andy Vajnáról, rendre kitérő válaszokat kapott. Szóvá tette azt is, hogy a Jobbikon kívül senki nem hozta nyilvánosságra hozzátartozói vagyonnyilatkozatát és nem nyilatkoztak arról sem, érintettek-e a brókerbotrányokban vagy az offshore-ügyekben.

Vona Gábor sajnálatának adott hangot, hogy a betelepítési kvóták elutasítása miatt kezdeményezett alaptörvény-módosításukat a kormánypártok nem vették komolyan. Hozzátette: a népszavazás érvényességéért és eredményességéért a kormányfőnek kell viselnie a felelősséget, s ha az balul sül el, annak a szándékolttal ellenkező üzenete lehet Brüsszelben.

A Jobbik érdekelt a referendum sikerességében és maga is a kvóták ellen fog szavazni.

A pártelnök beszámolt arról is, hogy konzultációjuk során több száz fórumot, szakmai egyeztetést tartottak, illetve szakszervezeteket és intézményeket kerestek fel, szeptemberben pedig minden háztartásba eljuttatják kérdőíveiket.

Megismételte azt is, hogy a Jobbikban lezárult a néppártosodás folyamata és készek arra, hogy 2018-ban változást hozzanak az országban. Értékelése szerint a kormányfő “egy fullasztó országot” teremtett az elmúlt hat évben, s a Jobbiknak kell lecserélnie azt a “megáporodott, rossz levegőt, amit a 20. század pártjai árasztanak”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »