Vona Orbánnak: ha eredménytelen lesz a népszavazás, le kell mondania!

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődött meg a parlament őszi ülésszaka. A büszke miniszterelnök beszédére reagáltak a frakcióvezetők.

A miniszterelnök beszédét az utolsó ülés óta történt legfontosabb események felsorolásával kezdte. A Brexit, a terrorcselekmények, az olimpia mellett itthon is zajlott az élet, a kenyérnek valót betakarítottuk, a mezőgazdaság ismét megmutatta erejét – mondta a miniszterelnök.
 
Általános európai érzés, hogy zűrzavaros időket élünk. Az idő szorít, döntéseket kell hoznunk, be kell tájolnunk a helyes irányt, ha uralni akarjuk azt, ami vár ránk, nem pedig elszenvedői lenni – fogalmazott.
 
Újra nemzetté kovácsolta a magyarságot a kormány
 
A kormányzati ciklus felénél járunk, a miniszterelnök ezért felsorolta az elmúlt két év eredményeit: az ország pénzügyeit rendbetették, csökkentették az államadósságot, a munkanélküliséget megfékezték, hazaküldték az IMF-et, visszafizették a szocialisták által felvett hiteleket. Soha nem látott módon támogatják a családokat, növekednek a bérek, megőrizték a nyugdíjak értékét is. Rezsicsökkentést vitt véghez a kormány, melyet azóta is véd, a családokat pedig kimentették az adósságcsapdából.
 
A miniszterelnök büszke arra is, hogy egyre több család mehet nyaralni, az iskolakezdés pedig egyre kevésbé terheli meg a családok pénztárcáját.
 
A miniszterelnök úgy érzi, az elmúlt időszak intézkedéseinek hála a magyar emberek újra egy közösséget, nemzetet alkotnak.
 
Orbán elmondta: büszke a magyar olimpikonok teljesítményére, a sportolók újra megmutatták, milyen nagyszerű magyarnak lenni.
 
Sokasodó gondok
Míg Magyarország Orbán szerint nagyon szépen menetel, aggodalommal töltik el a sokasodó gondok Európában. A Brexit már nem egy elképzelés, hanem a valóság, London köszöni, szépen, jó van, mondja Orbán, aki szerint az EU vezetői képtelenek voltak együtt tartani az Európai Közösséget. El lehetne verni a port Junckeren, de most összefogásra van szükség, nem leszámolásra – fogalmazott a miniszterelnök.
 
Nyáron a terror beférkőzött Európa mindennapjaiba, az unión belül akárhol előfordulhatnak terrortámadások. Orbán szerint ezt azok a kormányok okozták, akik naivitással válaszoltak a bevándorlási hullámra. Brüsszelt is ez a naivitás jellemzi, a vezetők azt gondolják, hogy ez a probléma is elmúlik majd, a dolgok maguktól megjavulnak. Magyarország szerint az EU-nak fel kell végre ébrednie.
 
Az uniós miniszterek a pozsonyi csúcson vitatják majd meg az EU jövőjét. Magyarország itt azt az álláspontot képviseli majd, hogy vsissza kell térni a Nemzetek Európája-koncepcióhoz. Erősíteni kell az EU gazdaságát is, ami egy évtized alatt jelentős visszaesést produkált.
 

Mi nem kilépni akarunk az EU-ból,
hanem megvédeni azt – 

– jelentette ki Orbán.
 
A kormányfő szerint a Brüsszel által most folytatott politika civilizációs katasztrófához fog vezetni. A migrációs nyomás erősödni fog, eddig csak a bemelegítő köröket láttuk, az igazi mérkőzés előttünk áll – fogalmazott.
 
A migrációs nyomás erősödéséhez még háború sem kell, 2050-ig több százmillióval növekszik majd a szegény országok népessége, tömegek próbálhatnak majd Európába jutni. A világon nem lehet mindenki uniós polgár, aki éppen ezt szeretné. Ha hagyjuk, akkor ezek a tömegek ide fognak jönni – vélekedett Orbán.
 
A miniszterelnök szerint nem szabad elfelejteni, hogy a migárnsok is áldozatok, nincs kőből a szívünk, de a jelenlegi migrációs politikát meg kell változtatni. 
 
“A segítséget kell odavinni, nem a bajt idehozni” – mondta.
 
Orbán szerint az októberi népszavazással meg lehet változtatni Európát, meg lehet változtatni akár az Európai Bizottság döntéseit is.
 
Brüsszel emellett cselre készül: ha nem boldogulnak az országokkal, boldogulnak majd a baloldali városokkal, velük állapodnak meg migránsok betelepítése ellen. Ha nem egyeznek meg a magyar kormánnyal, megegyeznek majd Zuglóval, Szegeddel, Salgótarjánnak – mondt a miniszterelnök, mire a szocialisták heves kiabálásba kezdtek.

 
A népszavazással kapcsolatban a kormányfő arra kért mindenkit, ne kockáztassák Magyarország jövőjét.

EU-s pénzből szedték meg magukat Orbánék
Elsőként a szocialista Tóth Bertalan reagál Orbán szavaira, aki úgy látja, kétféle országban élünk. A valóság ugyanis nem az, amit a miniszterelnök felsorolt, a valóság az, hogy négymillió ember ér Magyarországon létminimum alatt. Bár a kormány büszke a munkaerőpiaci változásokra, több százezren dolgoznak külföldön vagy közmunkásként, közben pedig munkaerőhiány van Magyarországon. Hiába emelkedett bruttó szinten a minimálbér, megadóztatták azt, így alig visznek haza többet az emberek. Az MSZP is büszke az olimpikonokra, de a paralimpikonokra is, akik szégyenteljes módon feleannyi juttatáshoz jutnak.
 
Tóth szerint álságos, hogy míg Orbán a baloldalról és az EU széteséséről beszél, addig Juncker és Merkel is az ő pártcsaládjukhoz tartozik. A politikus elmondta: míg Orbán az EU-t kritizálja és a széteséséről vizionál, addig a fideszes vállalkozók és Orbán baráti köre többek közt az EU pénzéből szedte meg magát.
 
Az MSZP szerint Magyarország érdeke a sikeres és erős Európai Unió. A menekültválságban Európát nem a gyűlöletkeltés, hanem a felelős viselkedés mentheti meg. Az MSZP azt kéri a választóktól, hogy maradjanak otthon, ne vegyenek részt a népszavazáson.
Ha eredménytelen lesz a népszavazás, Orbánnak le kell mondani
 
Vona Gábor reagál másodiknak: a Jobbik öröl neki, hogy a Fidesz a Lisszaboni Szerződés korábbi támogatása után eljutott odáig, amit a Jobbik régóta mond, a Nemzetek Európája-koncepcióhoz.
 
Látni kell viszont, hogy Nyugat-Európa talán már menthetetlen, mert a multikulturalizmus ott már megvalósult. Kelet-Európában viszont nem, ezért ki kell mondanunk, hogy elutasítjuk azt, a V4-eknek ezt az álláspontot kell képviselni.
 
A Jobbik abban is egyetért a Fidesszel, hogy egyes baloldali politikusok megnyilvánulásai felérnek a hazaárulással. Az ellenzéki párt szerint is el kell menniük az embereknek a népszavazásra és nemmek kell szavazniuk.
 
Nem biztosak benne azonban, hogy a népszavazás a megfelelő eszköz a célok eléréséhez. A Jobbik szerint az általuk javasolt kvóták elutasításának alaptörvénybe foglalása olcsóbb és hatékonyabb megoldás volna. Egy eredményes népszavazással ugyanitt tartanánk: a népakaratnak megfelelően alaptörvénybe kéne foglalni az elutasítást. Ennek ellenére bíznak az eredményességben, mert amennyiben eredménytelen lenne a szavazás, úgy Brüsszel kezében komoly ütökártya lesz. Ebbe a kockázatos csatába Orbán Viktor vitte bele Magyarországot, ezért Vona felszólította: ha sikertelenül zárul a szavazás, akkor le kell mondania.
 
Vona szerint a migráció Orbán számára egy varázsszőnyeg, melyre felül, hogy ne lássa a magyar valóságot: míg a miniszterelnök Brüsszelben Savoyai Jenőt játszik, addig idehaza a katonái szétlopják az országot. Két lehetőség van: Orbán vagy nem tudja megfékezni a megbokrosodott lovakat, vagy nem is akarja, tehát vagy gyenge, vagy korrupt. A Jobbik elnöke újra feltette a kérdést: kicsoda Mészáros Lőrinc? Ha Mengyi Roland Voldemort, akkor Mészáros Lőrinc Szauron?
 
Az ellenzéki párt elnöke szerint amíg a korrupciós terror tombol Magyarországon, addig képtelenség munkabéreket emelni, pedig erre lenne szükség. 
A globális felmelegedés is krízishez vezet

Schmuck Erzsébet, az LMP újdonsült frakcióvezetője szintén másik országot lát, mint Orbán, elszegényedett embereket, magas áfát, befagyaszott béreket a közszférában. Míg a társadalom tehetősebb rétegei gazdagodtak, egyre többen csúsznak mélyeszénységbe vagy társadalmi kirekesztettségbe. A magyar lakosság 40%-ának 80 ezer forintnál is kevesebb a jövedelme, vagyis létminimum alatt él – ismétli el a politikus a szocialista Tóth Bertalan által már elmondottakat.
 
Az LMP egyetért abban, hogy a migrációs krízis a jelenlegi legnagyobb probléma, de elfogadhatatlan a gyűlöletkeltő, félrevezető plakátkampány. A zöldpárt szerint súlyos probléma, hogy az unió képtelen megoldást találni a kérdésre, de megvan a magyar kormány felelőssége is: a megoldáshoz korlátozni kell a globális kapitalizmust és a környezetterhelést is vissza kell fogni, mert a globális felmelegedés előrehaladtával szintén erősödnek majd az elvándorlási hullámok. Az LMP szerint is szükséges Európa határainak lezárása, azt pedig már a határon kívül ki kell szűrni, ki az, aki háború elől menekül és ki az, aki gazdasági bevándoróként vagy ártó szándékkal érkezik.
 
Az LMP átervésnek tartja a népszavazást.
 
Kósa körbelő
 
A Fidesz részéről Kósa Lajos reagál az elhangzottakra. Gratulál Schmuck Erzsébet frakcióvezetői kinevezéséhez, majd egyből be is szól neki: nem érti, hogy ha vita van a parlamentben, akkor miért egy előre megírt szöveget olvasott fel.
 
Különös, hogy a szocialisták mondják azt a gyűlöletkeltő kampányra, hogy győlöletkeltő, mikor soraikban ül az a Bangóné Borbély Ildikó, aki a valaha volt leggyűlöletkeltőbb plakáton szerepelt korábban – vélekedik Kósa.
 
A fideszes politikus szerint a szocialisták nem szeretnek találkozni a valósággal, pedig Martin Schultz valóban kijelentette, hogy a baloldali városokban, például Szegeden szívesen látják a migránsokat.
 

Kósa álságosnak tartja, hogy az ellenzéki képviselők egy része soha nem szavazz igennel azokra a kormányzati döntésrekre, melyek által segítséget vinnének a válságos övezetekbe.
 
Cikkünk folyamatosan frissül. 

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »