Vona: ma már "modern konzervatív párt" a Jobbik

A Jobbik jövőjéről, kormányzóképességéről és terveiről beszélt a Heti Válasznak adott interjújában Vona Gábor.

A Jobbik elnöke konkrétumokat nem árult el az általa elképzelt Jobbik-kormányról, például az árnyékkormánya névsorát nem árulta el. Ugyanakkor beszélt arról, hogy mi fér bele a Jobbik politikájába, és szerinte miben fejlődött a párt az elmúlt években.

Néhány fontosabb állítás:

 • A néppártosodás szerinte sikeres, sok új ember érkezett a Jobbikba. "Van olyan munkatársam, aki azt mondja, ha három évvel ezelőtt került volna hatalomra a Jobbik, elköltözött volna Magyarországról."
 • A performanszairól – például politikusi és izraeli szalmabábuk felakasztásáról – ismert érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán nem tagja a Jobbiknak, "valószínűleg nem véletlenül", a programjával van együttműködés. 2017 elején értékelik a programot.
 • Az ásotthalmi muszlim- és buziellenes rendeletről, amelyet alelnöke, Toroczkai László hirdetett meg, Vonával senki nem egyeztette. "Nem tudtam róla, nem is képezi a Jobbik programját." Vona azt ígérte, a "velünk élő vallási kisebbségeknek biztosítani fogjuk a szabad vallásgyakorlás feltételeit".
 • A Jobbik keleti kapcsolatai jók, nyugati nyitást kell végrehajtani még. Vona szerint Magyarországnak a német-orosz-török háromszögben kell jónak lennie. A német kapcsolatokat a Jobbiknak a nulláról kellett kezdenie, de Vona szerint "Németország is változik, mi is; amikor kell, minden a helyére kerül".
 • Ami az orosz kapcsolatokat illeti: Szaniszló Adriennt már nem alkalmazza a párt tanácsadóként, Kovács Béla "kémügye" pedig nem a Jobbik ügye. Vona szerint ha Kovács kém, akkor ő a legnagyobb áldozat. Vona azt mondta, a párt vállalja a vitát Oroszországgal, ha kell, például a paksi szerződések nyilvánosságát sürgeti a párt. De "a medve nem játék".
 • Vona kapott egy kérdést arról, hogy radikálisnak tartja-e a Jobbikot, amelyről Vona azt mondta korábban, hogy "elvette a lelkét". Vona úgy jellemezte pártját: "modern konzervatív párt".

  Szerinte törvényszerű, hogy egy politikai formáció megváltozik, amikor kamaszkorból felnőttkorba lép. Ő csak felgyorsította a folyamatot.

  "Nem én vagyok a csúnya Hókuszpók, aki megpörköl három csepp hollóvért, négy szál macskaszőrt, varázsformulákat mormol, és a végén el lesz véve a lélek."

  Vona kijelentette, vállalja a felelősséget minden lépéséért, így a "szerves folyamat felgyorsításáért is".

  (Index nyomán)


  Forrás:kuruc.info
  Tovább a cikkre »