Vona: Ízekre szedtük az ÁSZ véleményét

Vona Gábor ma aláírta és már el is küldte a Jobbik 660 milliós számvevőszéki bírságával kapcsolatos észrevételeit.

A párt elnöke ezt reggeli műsorunkban. jelentette be. Azt mondta, a dokumentum ízekre szedi az ÁSZ véleményét.

Ez egy 25 oldalas véleményt küldtünk el az Állami Számvevőszéknek mellékletekkel együtt több mint 30 oldal, hosszabb mint maga a jelentéstervezet, amit az állami számvevőszék írt, alapvetően 3 irányból szedjük ízekre az állami számvevőszéknek az anyagát, egyrészt a jogszerűtlensége, másodrészt a szakmaiatlansága, harmadrészt pedig a hazugságai okán, nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen választ kapunk a számvevőszéktől erre a beadványra, az valahol beszédes, hogy a jogász társadalmon belül szinte közröhej tárgyát képezi már az a jelentés tervezet, amelyet néhány nappal ezelőtt az Állami számvevőszék írt” – mondta a Jobbik pártelnöke a Hír TV-ben.

Vizsgálniuk kell!

A számvevőszéknek a Jobbik észrevételeit meg kell vizsgálnia, majd ezután hozza meg végleges döntését. Ebben határidő egyébként nem köti, a gyakorlat szerint ez legfeljebb néhány hét szokott lenni. Ha kitart az eredeti álláspontja mellett, akkor a Jobbiknak tizenöt napja lesz 331 millió forint befizetésre, illetve ugyanekkora összeget levonnak majd a pártnak jövőre járó állami támogatásból. Amennyiben nem fizetnek, a pénzt adó módjára hajtják be. A végső határozattal szemben ráadásul a Jobbik már nem tud mit tenni, hiszen a törvény szerint ebben az esetben egyszerűen nincs jogorvoslati lehetőség. Információink szerint azonban vizsgálják azt, hogy milyen módon tudnák az ügyet valahogyan az Alkotmánybíróság elé vinni.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a Jobbik többféle forgatókönyvvel is számol. Ezek egyike, hogy az ÁSZ nem enged az összesen 660 milliós bírságból, hiszen az „arcvesztéssel járna”, de kitolja a befizetés határidejét a tavaszi választás utánra. Egy ilyen elképzelést már az Atv.hu is megszellőztetett, a csatorna információi szerint ugyanis több kormányzati szereplőnek is ez lenne az álláspontja. Ha valóban így történik, a Jobbik szerint a Fideszről lekerülne az a bélyeg, hogy a választás előtt anyagilag ellehetetlenítenek egy pártot, méghozzá az ellenzék legerősebb szereplőjét. Ráadásul kommunikációs szinten is kapnának fegyvert, hiszen felszólíthatnák a Jobbikot, hogy adja vissza az embereknek azt a több tízmillió forintot, amelyet éppen a büntetés miatt kaptak adományok formájában.

A másik lehetőség, hogy az ÁSZ sem a büntetés mértékből, sem pedig a határidőből nem enged. Ez azzal járna, hogy két-három hónappal a választás előtt a Jobbikot megfosztják minden pénzétől.

Több pártot is megbüntettek

Több ellenzéki párt is milliós büntetést kapott karácsonyra az Állami Számvevőszéktől – tudta meg a Hír TV Egyenesen című műsora. Az információinkat az érintett pártok politikusai is megerősítették. Bővebben>>>


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »