Vona Gábor: Trianon egy próbatétel

Trianon egy próbatétel, amit ki kell állnia a magyaroknak, ha ez sikerül, akkor jobbak és egységesebbek lesznek, és ismét lesz ezer évük – mondta a Jobbik elnöke szombaton Nyíregyházán.

Vona Gábor a párt a Hősök terére szervezett trianoni megemlékezésén hangsúlyozta, az anyaországban és az elszakított részeken élő jelenlegi generációnak az a történelmi feladata, hogy tagjaik ne engedjék el egymást és álljanak ki a másikért.

“Ha bármelyik tagunkat fájdalom, méltatlanság éri, akkor ott legyen az egész mögötte, és azt mondja: nem engedjük!” – fogalmazott az ellenzéki párt vezetője.

A világháborús emlékműnél tartott eseményen mintegy százötvenen vettek részt, köztük a Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai. Vona Gábor beszédében kifejtette, Trianon traumáját és örökségét évről-évre át kell adni a felnövekvő generációnak. “Fel kell tépni a sebeket” azért, hogy a fiatalok is tisztában legyenek az azzal, magyarként bizonyos kötelezettségeik vannak, ami nem kizárólag az emlékezésből és a fájdalom “bekiabálásából” áll – mondta.

Az ellenzéki párt elnöke szerint Trianon nemcsak egy dátum, hanem egy Mohács óta tartó történelmi folyamat, a magyarság Kárpát-medencei népességfogyásának, befolyáscsökkenésének a folyamata.

Az önrendelkezési jogra utalva Vona Gábor azt mondta, az autonómia kérdését egyesek itthon és külföldön “szélsőséges és extrémista elvárásként” állítják be, holott egyes nemzetek a világban és Európában jelenleg is küzdenek ezért a jogért. “Ez egy legitim, európai és jogszerű követelés, nem kérés, ez nekünk jár” – rögzítette Vona Gábor hozzátéve, emellett ki kell állnia a mindenkori magyar kormánynak is.

Meg kell értetni a környező nemzetekkel, hogy a magyarok nem ellenségként akarnak velük együtt élni Közép-Kelet Európában – folytatta a Jobbik elnöke, majd hangsúlyozta, a 21. század kihívásaiban egyébként is szükség lenne valamilyen nagy történelmi megbékélésre. Trianon sebének gyógyítása, az önrendelkezés megadása nem destabilizálja, hanem ellenkezőleg, stabilizálja ezt a régiót – tette hozzá.

Vona Gábor beszédében nehezményezte és az eddigi magyar külpolitika szégyenének nevezte, hogy nincs olyan nemzetközi szervezet vagy szövetség, ahol a magyar autonómiatörekvéseket sikerült volna akár napirendre vetetni. Ez a magyar külpolitika legfontosabb célkitűzése, amennyiben a Jobbik kormányra kerül, külpolitikájának ezt a feladatot fel kell vállalnia – mondta a pártelnök.

Vallási szempontból Trianon egyfajta hitpróba, “talán az Isten azt akarta üzenni ezzel a pofonnal, hogy össze kell fognotok” – fogalmazott Vona Gábor. Úgy vélte, ha képesek a magyarok ezt a tényt elfogadni és megérteni ennek fontosságát, akkor túlélhetik ezt a válságos időszakot.

A megemlékezés végén Vona Gábor és a párt helyi vezetői az emlékműnél elhelyezték az emlékezés virágait és koszorúit.
  


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »