Vona: az emberek félelmével való aljas játék és kampányeszköz a Fidesz kvótanépszavazása

Az emberek félelmével való aljas játéknak nevezte Vona Gábor, a Jobbik elnöke a kvótaellenes népszavazást pénteki sajtótájékoztatóján. A pártelnök szerint a költséges és bizonytalan népszavazás helyett az Alaptörvényben kellene rögzíteni a migránskvóta elutasítását.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke megkésett, drága és bizonytalan eszköznek tartja a kormány által kezdeményezett kvótaellenes népszavazást, szerinte az időszerű, ingyenes és biztos megoldás az lenne, ha az alaptörvényben rögzítenék a betelepítési kvóták elutasítását. A pártelnök pénteki sajtótájékoztatóján a körmendi „furcsa eseményekre” és az Európai Bizottság által javasolt „szolidaritási hozzájárulásra” utalva úgy vélte: amennyiben a Fidesz a jelenlegi, megváltozott helyzetben is ragaszkodik a népszavazáshoz, akkor önmagát leplezi le és azt mutatja meg, hogy a referendumot csak politikai kampányeszköznek akarja használni.

Úgy vélte: a Fidesz-KDNP, élén Orbán Viktor miniszterelnökkel az emberek félelmeire próbál játszani. „Ez egy aljas játék”, aminek a célja, hogy a Fidesz elterelje a figyelmet a kormányzása csődjéről, ezen belül az egészségügy és oktatás tragikus helyzetéről és a „burjánzó korrupciós botrányokról”, így Matolcsy György ügyéről, a Polt Péterrel kapcsolatos „kételyekről”, az Országos Roma Önkormányzat botrányáról és a „miniszterelnök közvetlen környezetébe tartozó személyek megmagyarázhatatlan meggazdagodásáról” – tette hozzá a Jobbik elnöke. Vona Gábor felidézte: a Jobbik azt javasolja, hogy a népszavazási kérdést – „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” – kijelentő módba téve írják bele az alaptörvénybe.

Vona: Orbán politikai játszmát játszik

A népszavazást és az alkotmánymódosítást összevetve hangsúlyozta: fontos a gyorsaság, mert az Európai Bizottság vezetői elszántak a kötelező kvóta végrehajtására, ezért minél hamarabb, a legmagasabb szinten kell erre a kihívásra választ adni. Hozzátette: egy népszavazásban benne van a bizonytalanság, hogy eredményes és érvényes lesz-e, ráadásul négymilliárd forintba kerül, ezzel szemben az alaptörvény módosítása nulla forint költséggel jár, és a Jobbik biztosítja a módosításhoz szükséges kétharmados többséget.

Vona Gábor arra kérte a Fidesz vezetőit és Orbán Viktort, hogy egy érvet mondjanak, miért nem támogatják a Jobbik alaptörvény-módosító javaslatát. Szerinte azonban nincs ilyen érv, ezért Orbán Viktor a népszavazással „saját magát zárta kommunikációs csapdahelyzetbe”. Kijelentette: Magyarország szociokulturális összetétele, a magyarság jövője forog kockán, és ebben a drámai helyzetben „Orbán Viktor politikai játszmát” játszik.

A pártelnök azt mondta: pontosan nem tudják, mi történt Körmenden, de aggodalmat keltőnek tartják az onnan érkező híreket. A Jobbik pénteki, körmendi tüntetésével kapcsolatban kérdésre válaszolva úgy vélte: „Körmenden valami nem stimmel”, ezért kötelességük ott lenni és kifejezni a véleményüket, hogy „Körmend nem kér a táborból, és a migránsok fenyegetéséből”. Vona Gábor abszurdnak nevezte az Európai Bizottság „szolidaritási hozzájárulásról” szóló javaslatát és felvetette Navracsics Tibor uniós biztos felelősségét a döntéssel kapcsolatban.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »