Von der Leyen évértékelőt tartott az Európai Parlamentben.

Von der Leyen évértékelőt tartott az Európai Parlamentben.

Az Európai Bizottság elnöke minden év szeptemberében tartja évértékelőjét az Európai Parlamentben, amelyet az EU helyzetéről szóló vita követ a képviselőkkel. Ez jó alkalom a képviselőknek arra, hogy megvizsgálják, milyen eredményeket ért el, és hogyan látja a következő időszak prioritásait a Bizottság, hiszen az Európai Parlamentnek, mint az egyetlen közvetlenül választott uniós intézménynek fontos szerepe van abban, hogy ellenőrizze és elszámoltassa a testületet.

Az EP-képviselők megvizsgálják azt is, hogyan kezeli az európaiak számára fontos problémákat a Bizottság. A témák, melyekről Ursula von der Leyen bizottsági elnök beszélt a tavalyi vitán továbbra is proiritást élveznek, az EU töretlenül küzd a Covid19 járvány visszaszorítása, valamint a társadalmi és gazdasági fellendülés érdekében, miközben tartja magát az európai zöld megállapodáshoz és a digitális stratégia programjához.

Az Európai Bizottság elnöke, az unió helyzetét értékelő éves beszédében közölte:

Az Európai Unió számára prioritás, hogy felgyorsítsa a koronavírus elleni beoltás globális folyamatát, ezért 200 millió adag oltóanyagot ajánl fel a rászoruló országoknak.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén azt mondta, mivel a világ nagy részén még mindig jelentős elmaradás van a beoltás terén, az unió a felajánlást legkésőbb a jövő év közepéig teljesíteni fogja.

Az oltási folyamat felgyorsítása mellett az EU folytatja a járvány elleni küzdelmet, illetve azon dolgozik, hogy megerősítse a világjárványok elleni ellenállóképességét

Hírdetés

 – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Von der Leyen azt is bejelentette, hogy

az EU négymilliárd eurót ajánl fel a klímaváltozás elleni fellépésre a  2027-ig terjedő időszakban, beleértve a az alacsonyabb jövedelmű országok támogatását is.

Ursula von der Leyen szerint, az EU készen áll arra, hogy a korábbinál többet tegyen az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén, és azt reméli, hogy partnerei az unió felajánlásához hasonló elkötelezettséget mutatnak a globális biztonságot is szavatoló fellépésben.

Reményét fejezte kis, hogy ebben az ENSZ idén, a skóciai Glasgow-ban rendezendő klímavédelmi csúcstalálkozója fordulatot jelenthet. Bejelentette azt is, hogy

az Európai Unió kétszeresére növeli a természet védelmére és a biológiai sokféleség megóvására szánt összeget.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »