Volt pénteken egy tüntetés, tudták?

Volt pénteken egy tüntetés, tudták?

A hosszúra nyúlt karácsonyi/újévi pihenés, a bejgli emésztése és a január eleji másnap legyűrése közben akinek még volt/van energiája odafigyelni a tegnapi “MostMi: Új országot építünk” című tüntetésre, foghatta is a fejét rendesen. Már ha valakinek feltűnt: tegnap bizony zúgott az Orbán, takarodj. Ha már más nagyon nem.

Az immáron sokadik megmozdulás világosan megmutatta: kifulladt, kiüresedett 2015 januárjára a tüntetéssorozat, amelynek egyetlen mozgatórugója immáron Orbán Viktor.

Nem az a kérdés, mennyire civilek, mennyire nem a “köztársaságért” és “Európáért” (akármit is jelentsen ez) tüntetők, mennyire őszinte, vagy mennyire nem a hirtelen jött “rázzuk le magunkról az elmúlt 25 év összes mocskát” jelszó (egyre kevésbé az), amikor azt látjuk, hogy egy végtelenül amatőr társaság gyűlik össze most már hétről hétre valamelyik téren.

Azt látjuk, hogy az ideológiai sokszínűség közepette baloldali és liberális – amúgy nehezen komolyan vehető –  mikroszervezetek egymással is kőkeményen ütköző elveik közös halmazában mindössze egy ember állt és áll: Orbán Viktor. Ez pedig roppant kevés.

Orbán Viktor egy beszédének bejátszásakor füttyszó, Gyurcsány Őszödi beszédénél beszédes csend volt

Két Orbán, takarodj ordibálás közben egyik részről az unalomig ismételt szolidaritás, társadalmi igazságosság és tolerancia, másik részről pedig régen hallott, cserébe kőkemény SZDSZ-es duma hallatszik a színpad felől. A kettő együtt nem megy gyerekek.

Mindezt pedig egy ködös, megfoghatatlan, de legfőképpen egy magyar átlagpolgár számára tökéletesen idegen Európa-mázzal leöntve adják elő, hogy végképp leszűkítsék azt a kört, amelyet elérhetnek ezekkel a tüntetésekkel.

Ne higgye senki, hogy 2015-ben nem lehet néhány tízezer embert kihajtani Budapesten Orbán Viktor és Lázár János ellenében. Lehet. De ez még nem siker.

Lehet szervezni a Facebookon különböző kreatív, de már inkább gyerekes és röhejes csoportokat Monty Python-i magasságokba lőve ezzel a saját céljaikat, lehet komolytalan performanszokat tartani pár száz pfujoló előtt, alapíthatnak még legalább két tucat “soha nem alakulunk – egyelőre – párttá civil mozgalmat”, de az ország nagy része – akármennyire is elege van Orbán Viktorból, Lázár Jánosból és a csatolt részekből – azt fogja érezni, nemhogy továbbra sem alternatíva, de még az eddigieknél is komolytalanabb társaság szerencsétlenkedik a magyar baloldalon.

És hogy mindezeket tetézze, január 10-én jön a következő tüntetés: szinte látjuk magunk előtt a főváros utcáit elfoglaló tízezrek erejét: utcára vonul ugyanis a “Tüntetés a gyülekezés Fidesz általi korlátozása ellen – az Összefogás Napja” című tüntetésen a “Demokraták a gyülekezés jogának korlátozása ellen” nevű Facebook oldal és követői, amelyet amúgy az “Ország Gyűlése Mozgalom” hozott létre.

Hogy ez ne legyen elég: ezen a megmozduláson a Jobbik és a Fidesz kivételével minden párt saját jelképeinek használatával jelenhet meg.

Itt a vége, gyerekek.

Bazsó Bálint – Jobbegyenes blog


Forrás:szebbjovo.hu
Tovább a cikkre »