Volt parlamenti képviselő a Kolozsváron fellépő fegyencszínészek között

Nyolc, börtönbüntetését töltő nő – köztük Monica Iacob Ridzi volt parlamenti képviselő – adja elő a Selfie címet viselő színházi előadást, amelynek szerdán volt a kolozsvári bemutatója.

A kincses város román színházának történetében ez az első ilyen jellegű produkció – írja az Agerpres hírügynökség. Az előadásban részt vevő nők a szamosújvári börtön Morgana nevet viselő társulatának tagjai. A Selfie című előadás szövegét is ők írták, nagyszüleik történetei alapján. Az előadás rendezője Andreea Iacob, akinek az volt az elképzelése, hogy a „színésznők” hangját előzőleg rögzítsék, így az előadás alatt visszajátszott hangok hallatszanak, a szereplők pedig hang nélkül játszanak a színpadon.

A szamosújvári börtön közleménye szerint az előadás puzzle-szerűen áll össze a szereplők nagyszüleinek, gyermekeinek történeteiből. A börtön 2009-ben indította el programját, amelynek keretében színházi előadásokat adnak elő a fogvatartottak. A Kolozsvári Nemzeti Színház az ország professzionális társulatai közül elsőként vállalta be, hogy műsorára tűz egy rabok által létrehozott és előadott produkciót. A Selfie című előadást így több alkalommal is meg lehet tekinteni.

A csoport nevelője, a börtön kulturális tevékenységeit koordináló Hortensia Moţoc elmondta, a fegyintézetnek már több színházi projektje is volt, de ez az első, amelyet a nagyközönség is láthat. Hozzátette: a börtönbüntetésüket töltő nők közül sokkal többen jelentkeztek az előadásra, mint ahányat végül beválogattak. A próbák a Kolozsvári Nemzeti Színház Euphorion termében zajlottak. A Selfie című előadást még háromszor adják elő a Kolozsvári Nemzeti Színházban.

kronika.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »