Volt Moszad-ügynökök kémkedtek Kövesi után

Volt Moszad-ügynökök kémkedtek Kövesi után

Volt izraeli titkos ügynökök akarták kompromittálni Laura Codruţa Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjét, aki sikertelen megfélemlítési kísérletnek minősítette az akciót.

kovesi-1024x816-640x510_bLaura Codruţa Kövesi

Kövesi szerdán nyilatkozott erről, miután a Rise Project oknyomozó portál megírta, hogy a hazai bíróság letartóztatott két volt Moszad-ügynököt, az izraeli Black Cube magán nyomozóiroda alkalmazottait. Az MTI által idézett portál szerint a nyomozóirodának Meir Dagan volt a tiszteletbeli elnöke március közepén bekövetkezett haláláig. Dagan 2002 és 2011 között az izraeli titkosszolgálat igazgatója volt.

A bukaresti főügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni főosztálya (DIICOT) szerint az előzetes letartóztatásbe helyezett Ron Weiner és David Geclowicz volt titkos ügynököknek az volt a megbízatásuk, hogy zaklassák és háborgassák a főügyészt és a hozzá közel álló személyeket. Fenyegető telefonhívások és informatikai adathalászás nyomán fel akarták törni Kövesihez közel álló személyek internetes postaládáját, így akartak kompromittáló adatokat gyűjteni a főügyészről.

Daniel Horodniceanu, a DIICOT főügyésze nem közölt részleteket, mert a vizsgálat titkosítva van. Annyit elárult, hogy a vádhatóság nem tudja, kik voltak a kémkedési akció megrendelői. Nem kizárt, hogy a megfigyelés hátterében az a korrupciógyanús ügy állhat, amelyben a DNA nemrég bűnvádi eljárást indított négy befolyásos izraeli üzletember ellen is egy illegális ingatlan-visszaszolgáltatás kapcsán, kezdeményezve előzetes letartóztatásukat.

Az ügy érintettje Paul Lambrino herceg, a román királyi család egyik el nem ismert sarja és Remus Truică üzletember, akik a nyomozó hatóság szerint 136 millió euróval károsították meg a román államot a bukaresti növénytani kutatóállomás és egyéb, a kommunista rendszer által államosított ingatlanokat visszaigénylésével. Az izraeli vállalkozók, politikai tanácsadók között szerepel a Forbes folyóirat által 3,6 milliárd dollárra becsült vagyonnal rendelkező Benjamin Steinmetz, Tal Silbertsein és Shimon Sheves; utóbbi az 1995-ben meggyilkolt Jichák Rabin volt izraeli miniszterelnök kabinetfőnöke volt.

A DNA ügyészei szerint az izraeliek pénzt adtak a román restitúciós hatóság tagjai megvesztegetésére, hogy Paul herceg javára döntsenek, és sürgessék meg az ügyészség szerint illegális visszaszolgáltatást. A jelenleg házi őrizetben lévő Paul Lambrino ezért cserében a visszakövetelt ingatlanok 50 százaléktól 80 százalékig terjedő értékrészét ígérte az üzletembereknek. Bár a brassói táblabíróság a gyanúsítottak távollétében alapfokon jóváhagyta Steinmetzék előzetes letartóztatásba helyezését, a legfelsőbb bíróság március 30-án elutasította a DNA kezdeményezését.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »