Volt CIA-vezető: Az elnökjelölt-aspiránsok közül Hillary Clinton a legfelkészültebb

Volt CIA-vezető: Az elnökjelölt-aspiránsok közül Hillary Clinton a legfelkészültebb

Michael Hayden, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója szerint az elnökjelölt-aspiránsok közül nemzetbiztonsági kérdésekben – a demokrata párti – Hillary Clinton a legfelkészültebb, a republikábus táborban pedig szerinte John Kasich ohiói kormányzó.

A volt CIA-igazgató a Politico című lapnak adott interjújában fejtette ki véleményét. Hayden – aki Donald Trump első külpolitikai nyilatkozatait “inkoherensnek” nevezte – a republikánus elnökjelölt-aspiránsok közül John Kasich ohió kormányzót mondta a külpolitikában is jártasnak, felkészültnek. Hayden úgy fogalmazott: Kasich nézetei állnak legközelebb Jeb Bushnak, a dél-karolinai előválasztási kudarc után az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből kiszállt volt floridai kormányzónak a felfogásához, amelyet ő teljes egészében támogatott.

Michael Hayden kitérő választ adott, illetve lényegében ismét Hillary Clintont nevezte meg arra a kérdésre, hogy kit tartana a nemzetbiztonsági kérdésekben második legfelkészültebb elnökjelölt-aspiránsnak, mivel egyelőre nem úgy tűnik, hogy John Kasich nyeri el a Republikánus Párt elnökjelöltségét. “Nem akarok sem jobbról, sem balról politikust megnevezni, de aki a legfelkészültebb és az első naptól készen áll: Hillary Clinton” – mondta.

Haydent amúgy meggyőződéses republikánusként tartják számon, és – a Politico állítása szerint – nem híve és nem támogatója a volt külügyminiszternek, sőt, fontos ügyekben kifejezetten bírálta is Hillary Clintont. Ám a légierő visszavonult négycsillagos tábornoka több mint négy évtizeden keresztül hűséges szolgálója volt az amerikai hírszerzésnek és elhárításnak, s általában a nemzetbiztonsági politikának, s bár például Barack Obama terrorellenes politikájának nem minden lépésével értett egyet – Hayden szigorúbb, keményebb fellépést szorgalmazott -, nemcsak lojális volt a demokrata párti elnökhöz, hanem keményen bírálta a hírszerzési ügyekkel a nyilvánosság elé lépőket is.

A Politico újságírójának azon kérdésére azonban, hogy melyik elnökjelölt-aspiráns jelentene nagyobb veszélyt az amerikai nemzetbiztonságra, habozás nélkül válaszolta, hogy Donald Trump, a republikánusok jelenlegi vezető elnökjelölt-aspiránsa. “Jelenlegi állásfoglalásait elhibázottaknak látom… egyszerűen nem tudom, hogy mit fog csinálni” – fogalmazott Hayden.

Hillary Cintonról viszont azt állította, hogy azon néhány alkalommal, amikor személyesen is találkozott vele, nagy benyomást tett rá. “Két-három héten keresztül, amíg Obama elnök ki nem nevezte Leon Panettát, az új CIA-igazgatót (aki 2009-2011 között töltötte be e tisztséget), én tájékoztattam naponta Hillary Clintont, aki akkor még leendő külügyminiszter volt. Gyorsan tanult” – idézte fel emlékeit Michael Hayden. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »