Volodimir Zelenszkij bejelentette az ukrán parlament feloszlatását

Volodimir Zelenszkij bejelentette az ukrán parlament feloszlatását

Bejelentette az ukrán parlament feloszlatását hétfőn Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök, miután hétfőn a törvényhozásban letette a hivatali esküt.

Zelenszkij beiktatási beszédében felszólította a kormányt, hogy két hónapon belül mentse fel tisztségéből a titkosszolgálat, a SZBU vezetőjét, a főügyészt és a védelmi minisztert.

A kormány tagjainak azt üzente, hogy jobban teszik, ha ők is benyújtják felmondásukat. Nem sokkal később Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter és Vaszil Hricak, a titkosszolgálat vezetője be is nyújtotta a lemondását az ukrán média szerint.

Hírdetés

A ceremónián számos külföldi vendég volt jelen, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte. Az eskütételi szöveg felolvasása után átvette az államfőségét igazoló okiratot és az elnöki szimbólumokat, a jelvényt, a pecsétet és a buzogányt, majd megtartotta beszédét.

Mint ismert, pénteken a kisebbik ukrán kormánypárt, a Népi Front bejelentette, hogy kilép a kormányzó koalícióból. Az új koalíció megalakulására 30 nap áll rendelkezésre, és ez idő alatt nem oszlatható fel a parlament. 

A Népi Front azért döntött így, mert meg akarta akadályozni, hogy Volodimir Zelenszkij az október 27-én esedékes parlamenti választás előtt feloszlassa a törvényhozást, és előrehozott választást írjon ki.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »