Völner Pál nem árulja el, hogy hányszor írta alá a megfigyeléseket Varga Judit miniszter helyett

Völner Pál nem árulja el, hogy hányszor írta alá a megfigyeléseket Varga Judit miniszter helyett

„Milyen jogszabály alapján ruházta át engedélyezési jogkörét Völner Pálra?”

A szocialista Mesterházy Attila ezt kérdezte Varga Judit igazságügy minisztertől, ugyanis az továbbra sem teljesen tiszta, hogy az államtitkárra mennyire éghet rá a NER megfigyelési botránya. 

Ez egy különösen fontos kérdés Mesterházy Attila szerint is, tisztán kell látni, van-e joga Varga Juditnak ezt a feladatot átruházni bárki másra – hiszen, ha ennek a döntésének nincs szilárd jogi alapja, akkor a kiadott lehallgatási, megfigyelési engedélyek jogszerűsége is megkérdőjeleződhet.

Az MSZP-s politikus ezeket a kérdéseket tette föl:

  • Milyen jogszabály alapján ruházta át engedélyezési jogkörét Völner Pálra?
  • Hírdetés

  • Mióta (dátumszerűen) nem Ön írja alá ezeket az engedélyeket?
  • Völner Pál hány esetben (darabszám) engedélyezett, a törvény szerint a miniszter hatáskörébe utalt, lehallgatási, megfigyelési kérvényeket?
  • Hány darab telefonszámra engedélyeztek titkos megfigyelést Völner Pál aláírásával?
  • Nos, nemcsak a lehallgatásokat bízta Varga Judit az államtitkárára, Völner Pálnak kellett volna válaszolnia is a kérdésekre. De persze nem válaszolt semmire, pusztán csak arról írt, hogy a kérdésről már beszámolt Pintér Sándor belügyér a Nemzetbiztonsági bizottság előtt, illetve, hogy „2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak, illetve jelenleg sem folytatnak”.

    Ahogy arról beszámoltunk, Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető nyilatkozta azt az Orbán-kormány megfigyelési gyakorlatával kapcsolatban, hogy ha „az igazságügyi miniszter ezt az engedélyező jogkörét folyamatosan átengedi egy helyettesének, akinek az engedélyezésre amúgy törvényi felhatalmazása nincsen, akkor onnantól kezdve az engedélyek az én jogértelmezésem szerint közjogilag nem jogszerűek.”


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »