Volner: Kormányzati hurrikán repíti a Hunguard Kft.-t

Nem egy cégre lett kiírva a bankok auditálásáról szóló pályázat, válaszolta a Hír TV kérdésére a nemzetgazdasági miniszter. A Magyar Nemzet szakértőkre hivatkozva írt arról, hogy Rogán Antal feltalálótársainak cégére, a Hunguard Kft.-re szabta a kormány a pénzügyi szektor informatikai rendszereinek ellenőrzését. A munkát ugyanis csak olyan cég végezheti el, amelynek öt, nemzetbiztonság átvilágításon átesett dolgozója is van. A vizsgálatot azonban a nagy cégek üzleti megfontolásból nem engedik munkatársaiknak.

Évente több milliárd forintos piac nyílhat meg a pénzügyi szolgáltatók informatikai auditálását végző cégek előtt egy júliustól hatályos jogszabály következtében. A bankoknak, biztosítóknak és brókercégeknek 2018. január 31-ig kell megszerezniük a megfelelő tanúsítványokat.

„Olyan pénzintézetek mentek csődbe, amelyeknek a működése, hát, úgy tűnik, hogy informatikai oldalról sem volt kellőképpen biztosítva. Ez hozta elő azt az igényt, azt a szükséget, hogy további lépéseket tegyünk a betétesek pénzének és az ott elhelyezett betétek biztonságának az erősítéséért” – magyarázta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.

Az auditálást végző cégeknek egyebek mellett öt olyan munkatárssal kell rendelkezniük, akik átestek a nemzetbiztonsági átvilágításon. A jogszabály ezek mellett magas anyagi és humánerőforrás-követelményeket is megszab.

„Aki pontosan olvasta a közlönyt, az látta, hogy ez minden cég előtt, aki a feltételeknek megfelel, nyitva áll” – emelte ki Varga Mihály.

A feltételeknek azonban jelenleg csak egy cég, a Rogán Antal feltalálótársának érdekeltségében álló Hunguard Kft. felel meg. Ők a rezsicsökkentés idején már a közműcégek számlarendszereinek ellenőrzésével is jelentős bevételekhez jutottak.

Jobbik: Százmilliók fognak offshore-os cégnél landolni

„Itt látható ez a két cég, aminek Rogán Antal szerint az égvilágon semmi köze nincs egymáshoz” – A Jobbik alelnöke már a Hunguard irodájánál mutatta azt, hogy a vállalat telephelye éppen ott van, ahol a Rogán-féle találmányt hasznosító Mobil Sign Kft.-é is. A Népszabadság korábban arról írt, hogy a Hunguard tulajdonosi szálai egy máltai offshore céghez vezetnek.

„Több száz millió forint évente egy offshore-tulajdonban álló vállalkozásnál fog landolni. Ezt a pénzt gyakorlatilag adózatlanul fogják Magyarországról elvinni. Látható az is, hogy e mögött a cég mögött és a tulajdonosai mögött jelentős kormányzati segítség húzódik meg. Nem is egy diszkrét kormányzati hátszelet kapott a kormánytól ez a vállalkozás, hanem valóságos hurrikán repíti” – tette hozzá Volner János.

A Hír TV kereste a Hunguard Kft.-t is az ügyben, ám egyelőre nem válaszoltak a kérdésekre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »