Voksturizmus: nem nyugszik bele az ellenzék a lakóhelyről szóló törvénymódosításba

Voksturizmus: nem nyugszik bele az ellenzék a lakóhelyről szóló törvénymódosításba

Alkotmánybírósághoz fordulnak a fiktív lakóhelyek létesítését legalizáló rendelkezések ügyében.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter és a közös listát állító ellenzéki pártok elnökei az Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy a testület vizsgálja felül a fiktív lakóhelyek létesítését legalizáló törvényt és a kifogásolt rendelkezéseket semmisítse meg. Erről azután küldtek közleményt, hogy az Országgyűlés elfogadta azt a törvényjavaslatot, ami az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt, mert lehetővé teszi, hogy bárki jogszerűen a tényleges lakóhelyétől eltérő lakcímet jelenthessen be – írja a 444.hu.

Hírdetés

Közleményük szerint „ez a módosítás egyrészt azzal a veszéllyel jár, hogy a 2022. évi országgyűlési választáson tömegessé válik az a 2018-ban már megtapasztalt jelenség, miszerint egy-egy romos ingatlanba tucatszám jelentenek be ténylegesen nem Magyarországon élő magyar állampolgárokat. Másrészt a törvénymódosítás annak is megnyitja az utat, hogy a jövő évi választást megelőzően országon belül a »billegő«, kétesélyes egyéni választókerületekbe jelentkezzenek át Magyarországon élő választópolgárok”.

Szerintük mindkét lehetőség megnyitja az utat „egy-egy választókerület választási eredményének tudatos eltérítése”, azzal pedig „a választás kimenetelének befolyásolása” előtt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »