VMDK: Már csak az maradt, hogy bezárják az iskolákat

VMDK: Már csak az maradt, hogy bezárják az iskolákat

A falvak elsorvasztásának minősítette a kihelyezett könyvtári tagozatok alkalmazottainak elbocsátását sajtótájékoztatóján a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége.

– Megrökönyödve vettük tudomásul, hogy Zomborban, az oly sokszor és oly büszkén hangsúlyozott kulturális városban ilyen megtörténhet, hogy a kulturális intézmények leépítése is megkezdődik. Ezzel a tíz személlyel, akiknek fölmondtak, nemcsak tíz munkás, tíz család érdeke sérült, hanem egyúttal, minden próbálkozás és magyarázkodás ellenére, tudomásul kell vennünk, hogy a falusi könyvtárak bezárására kerül sor ezáltal. A könyvtáraknak a falvakban nemcsak a könyvkiadás volt a szerepük, hanem a kulturális élet központjai is voltak, és a történtek által a falvak művelődési élete és az amatőrizmus is megkérdőjeleződik – hallottuk Horváth Ódry Mártától, a VMDK alelnökétől.

– A hatalomba beépült kisebbségi párt az „ésszerűsítést” megszavazta, holott deklaratíve ők is a részarányos foglalkoztatás mellett kampányoltak a választások előtt, viszont pont az ellenkezőjét támogatták. Sajnos nem gondolták át, mit tesznek azzal, hogy mindent megszavaznak, amit a koalíciós partnerük elébük tesz. A falvak leépítése megkezdődött már azzal, hogy a kommunális szférában is a három vállalat létrehozásával minden jogot elvettek a helyi közösségektől, a pénzelésükbe is keményen belenyúltak. Folytatódott a helyi irodákról szóló határozat meghozatalával, ami azt vonta magával, hogy ezek az irodák sem dolgoznak minden nap a falvakban, két alkalommal jár ki az anyakönyvezető, tehát a polgárok az ügyes-bajos dolgaikat nagyon ezen tudják intézni. Most azzal, hogy a könyvtárak is sorra kerültek, a kultúra leépítése is megkezdődött. A következő lépés a falvak számára, ami maradt, hogy bezárják az iskolákat, és ezáltal a falusi embereket teljesen másodrendú polgárokká degradálják mindenféle más magyarázat ellenére, hiszen ahol a kulturális intézményeket, a helyi közösséget, az iskolát bezárják, ott előbb-utóbb el fognak a falvak néptelenedni, kiürülnek, és ezek a határozatok és megtett lépések még inkább serkenteni fogják a falusi emberek kiköltözését. Számunkra természetesen az a legfájóbb, hogy a könyvtárosok esetében minden magyar falu érintett – hallottuk Horváth Ódry Mártától.

– Valószínűleg szeretnék egyesek a tényeket elmaszatolni, de ez esetben tizennégy falusi könyvtár bezárásáról van szó. A felmondó levelekből egyértelmű, hogy a könyvtárosok munkahelyei megszűntek, könyvtár pedig könyvtáros nélkül nem létezhet – nyilatkozta Elvegyi Ákos, a VMDK Tanácsának elnöke. – Szerbiában a racionalizáció, vagyis az ésszerűsítés folyamatában sehol, egyetlen egy községben vagy városban nem került sor a könyvtárak, a kulturális intézmények ilyen fokú leépítésére. Sajnos, hogy Zombor ilyen negatív értelemben élen jár, ilyen méretű központosítás, ilyen méretű ellehetelenítést ami az utóbbi három évben történt a falvak irányában, merem állítani, Szerbiában sehol nem történt.

– Az eddig megtörtént leépítések, a fölmondások a takarítónőknek, az őrszolgálatnak, nemhogy csökkentette, hanem növelte a költségeket, hiszen ugyanezeket a szolgáltatásokat a város magáncégektől újra igénybe veszi, és információim szerint így ezek többe kerülnek, mint amennyibe a bérek kerültek. A város megpróbál eleget tenni a köztársasági kormány szabta elképzeléseknek. A VMDK a racionalizáció ellen szavazott. Megpróbálunk polgári kezdeményezést, aláírásgyűjtést kezdeni rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívásáért, de nem igazán bízunk ennek sikerében, viszont álláspontunkat minden irányba elküldjük, beleértve az anyaországi partnereinket is – jelentette ki Elvegyi Ákos, igen keményen bírálva a hatalom részeként tevékenykedő magyar képviselők bólogató magatartását.

Szladek László, a VMDK zombori képviselő-testületi tagja az egyetemes értékek semmibevételére hívta fel a figyelmet:

– Tarthatatlan bármelyik nemzeti közösség, vagy a többségi nemzet szempontjából is az, hogy egyszerűen nem veszünk figyelembe semmiféle kulturális alapot, sőt, semmit, ami ne szolgálná kizárólagosan a gazdasági, illetve az anyagi érdekeket.

A VMDK úgy véli, bármilyen megoldással áll is elő az intézmény vezetősége, ez az alkalmazotti leépítés azt jelenti, hogy megszűntek a falusi könyvtárak, vagyis könyvraktárrá alakultak, hiszen nem lehet többé naponta olvasnivalót kölcsönözni.

F. Cirkl Zsuzsa


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »