Vlagyimir Putyin csak partner országokból akar sportolókat látni az orosz versenyeken

Vlagyimir Putyin csak partner országokból akar sportolókat látni az orosz versenyeken

Határozottan kiállt az úszóversenyekről kizárt Jevgenyij Rilov kétszeres olimpiai bajnok mellett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök abszurdnak nevezte Jevgenyij Rilov kétszeres olimpiai bajnok orosz úszó kilenc hónapos eltiltását.

Putyin szerint az orosz és fehérorosz sportolókat diszkrimináció éri nemzetiségük alapján. Az elnök arról is beszélt, hogy Oroszország otthont fog adni sporteseményeknek, amelyre csak a partnerországait hívja majd meg.

Hírdetés

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) múlt pénteken azért tiltotta el a 100 és 200 méteres hátúszás tokiói aranyérmesét januárig, mert részt vett egy moszkvai felvonuláson, amely Oroszország ukrajnai háborúját támogatta. A 25 éves úszó több sportolóval együtt a hadműveletek jelképének számító Z betűt viselte öltözékén a Luzsnyiki Stadionban rendezett eseményen, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök is megjelent.

Rilov – aki kétszeres világbajnok is – egyúttal ruhaszponzorát is elvesztette, mivel a Speedo cég a szerepvállalása miatt beszünteti az együttműködést vele. Rilov márciusban bejelentette, hogy nem indul el a nyári, budapesti vb-n, ezzel támogatva honfitársait, akik a háború miatt nem szerepelhetnek versenyeken.

A FINA egy hónapja közölte, hogy kitiltja az orosz és fehérorosz sportolókat a budapesti világbajnokságról. Válaszul az orosz szövetség bejelentette, hogy idén egyetlen FINA-eseményen sem vesznek részt a sportolói.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »