Vladan Matics: akár világbajnokok is lehetünk

Vladan Matics: akár világbajnokok is lehetünk

Csoknyai István és Vladan Matics közösen irányítja a jövőben a férfi kézilabda-válogatottat, a két szakember megbízatása a januári, német-dán közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság végéig szól. A két szakember – akik megtartják klubedzői állásukat Balatonfüreden és Tatabányán – Marosi László alelnök javaslatára dolgozik mellé-, és nem alá-, illetve fölérendeltségi viszonyban.

“Nem kellett sokat gondolkodnom. Minden edzőnek ez a karrierje csúcsa. Nekem ez már ráadásul a második alkalom, mert voltam már szerb kapitány” – mondta az InfoRádióban Vladan Matics, aki tíz évvel ezelőtt már irányította a magyar válogatottat is mostani kapitánytársa, Csoknyai István segítőjeként. Azt az időszakot azonban rossz emlékként őrzi, úgy érezte, magukra maradtak, nem kaptak elég támogatást.

“Az kudarc volt, de most más a helyzet: úgy érzem, hogy a szövetség nagyon támogat minket, mindent meg fogunk tenni, hogy sikeres legyen ez az időszak” – mondta a Tatabánya vezetőedzője. Ezúttal nincs a két kapitány között előre meghatározott szereposztás, noha más válogatottaknál előfordult például, hogy az egyik edző a támadó-, a másik a védőjátékért felelt.

“Mindent közösen fogunk megbeszélni, azt is, hogy ki fog meccselni, és ki ül a kispadon. Mindegy is, hogy ki meccsel, csak nyerjünk” – mondta Matics, és szerinte működni fog a kettősük, edzőként tíz éve vívnak egymással, jól ismerik egymás edzői felfogását.

A szerb születésű szakember még kívülállóként nézte a válogatott két legutóbbi Eb-selejtezőjét Szlovákia, illetve Olaszország ellen, és úgy látta, hogy amíg az az első meccs nagyon jó volt, három nappal később mintha egy másik csapat ment volna ki a pályára.

Hírdetés

“Erőnléti problémája volt szinte mindenkinek, ezen változtatni kell, ezért is hozunk magunkkal egy erőnléti edzőt is. De taktikailag jó a csapat” – vélekedett az új kapitány, és hozzátette, a januári világbajnokságig már nincs lehetőségük alapvető változtatásokra.

“Nem vagyunk varázslók, nem tudunk sokat változtatni, próbálunk javítani az erőnléten, mert minden másnap meccsünk lesz a vb-n. Okosan kell sakkozni, hogy milyen játékosokat viszünk. Próbálunk önbizalmat adni a játékosoknak, hogy legyen jó hangulat, aztán hajrá!” – mondta a rendelkezésre álló mozgástérről. Elárulta, hogy mióta felvetődött a szerepvállalása, már elkezdett agyalni, hogy kit hívjanak meg, mit játsszanak, emberelőnyben. emberhátrány, védekezésben, támadásban. Még egy hónap van a kerethirdetésre, és minden játékos neve benne van a kalapban, ezt a hónapot arra szánják, hogy kiderítsék, kire számíthatnak.

“A lehető legjobb csapattal utazunk, a szövetség támogat minket abban is, hogy az idősebb játékosok is vállalják a válogatottságot, és mindent meg fogunk tenni, hogy sikeresek legyünk a világbajnokságon” – mondta Vladan Matics.

Kocsis Máté, a szövetség elnöke a kapitányok bemutatásán azt mondta, a vb-n az olimpiai kvalifikációs tornára való kijutás a cél, amihez az első hétben kell végezni, és a sorsolás és az erőviszonyok ismeretében szerinte erre reális esély van. Vladam Matics egyelőre bizonytalan az esélyeket illetően:

“Nagyon furcsa helyzet, mert akár világbajnokok is lehetünk, de az is benne van, hogy csak a tizenötödikek. Az utolsó két világverseny nem sikerült jól, ezért most nem akarok az esélyekről beszélni, most az a fontos, hogy minden meccsre, minden mérkőzésre koncentráljunk, és utána majd meglátjuk, hogy mire lesz elég.”


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »