Vizsgálódnak a cigányozós matekfeladatsor miatt

Vizsgálódnak a cigányozós matekfeladatsor miatt

A Budapesti Corvinus Egyetem rektora vizsgálatot rendelt el az egyetem előkészítőjeként működő Studium Generale (SG) matematika-feladatsorainak ügyében – közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

A keddi Népszabadság azt írta, hogy két cigányvicc került be a Studium Generale emelt szintű trigonometria-feladatsorába. A vicceknek nem volt semmi funkciójuk, szórakoztató elemként szerepeltek a matekfeladatok között – olvasható a cikkben. A papírokon szerepelt az intézmény fejléce is. Korábban megírtuk, hogy az interneten megtalálható az egyik feladatlap, ez alapján az értékkészlet-vizsgálatra vonatkozó feladat alatt szerepelt a következő: „– Mi az a három szó amit legkevésbé akarsz hallani egy cigánytól? – Jó reggelt szomszéd.” Egyébként a vicc helyesírása sem volt rendben, hiszen mindkét mondatból kihagyták a vesszőket. A másik vicc a következő volt: „Hogy szólítják az öltönyös cigányt? Kérem, a vádlott álljon fel!”

Az egyetem vezetése elítéli

Hírdetés

A felsőoktatási intézmény az esettel összefüggésben azt közölte: az egyetem vezetése mélységesen elítél mindenfajta kirekesztő, illetve megkülönböztető jellegű megnyilvánulást, ezért teljes mértékben elhatárolódik a Studium Generale diákszervezet matematika-feladatsorán szereplő viccektől.

Hozzátették: nyomatékosan kérték az SG-t, hogy fokozottan ügyeljen a vizsgasorok ellenőrzésére, s tegyen meg mindent azért, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő. Az ügy részleteinek tisztázására a Corvinus rektora vizsgálatot rendelt el.

Felfüggesztették a hallgatót

A Studium Generale közleményében szintén a lehető legnagyobb mértékben elhatárolódott a feladatsor tartalmától és az érintett hallgatótól, aki tanítási csoportjában kiosztotta az említett feladatsort, őt azonnali hatállyal felfüggesztették. Az SG szintén azonnali belső vizsgálatot rendelt el a történtek kivizsgálására.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »