Vizsgálják a riporter inzultálását

Jelentést kért Simicskó István honvédelmi miniszter, miután a napokban a Hír TV egyik riporterét egy katonaruhás férfi elrángatta egy sajtóeseményen Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetője mellől. A politikus tegnap az országgyűlési szakbizottság előtt lezajlott meghallgatásán Harangozó Tamás (MSZP) kérdésére úgy vélekedett, hogy a „nyolc napon túl gyógyuló gallérfogás” nem helyes, és ha a katona hibázott, felelősségre vonják. Leszögezte ugyanakkor, hogy egy lőtéren történt az eset, ott pedig vannak szabályok.

Szintén a szocialista politikus kérdésére Simicskó István elismerte, véleménye szerint sem volt megfelelő, hogy Dankó István, a tárca korábbi közigazgatási államtitkára számos más feladatot is végzett. Sajtóhírek szerint ő ítélt meg például tavaly kétmilliárd forintot kerítésépítésre a HM EI-nek, amelynek egyben igazgatótanácsi elnöke volt. Ennek ellenére a honvédelmi miniszter szerint menesztése nem volt összefüggésben más posztjaival.

Simicskó a bizottság előtt beszélt arról is, hogy 2016 és 2026 között haderőfejlesztést hajtanak végre, és az időszak végére szerinte megvalósítható lesz az a NATO-ajánlás, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát honvédelmi kiadásokra fordítsák. Az elsőként végrehajtandó feladatok között említette a – már régóta ígért – helikopterbeszerzést, de hangsúlyozta, hogy középtávon úgynevezett nehézeszközökre, azaz harckocsikra és páncélozott járművekre is szükség van. Később azonban elismerte, hogy az idei és jórészt a jövő évi költségvetésben is mindössze a Gripenek pótlására és a béremelésekre van pénz, nagyobb volumenű fejlesztésekre több forrás kell.

Szó volt a közelgő kvótaellenes népszavazásról is, a honvédelmi miniszter – Vadai Ágnes kérdésére – elmondta, hogy a laktanyában a katonákat is tájékoztatják a referendumról, azt azonban nem mondják meg, hogyan szavazzanak.

A bizottsági ülésen az országos rendőrfőkapitány a határvadászok toborzásáról beszélt. Mint mondta, 4100-nál is többen érdeklődtek eddig, és közel 900-an pályázatot is beadtak. Az eddigi felmérőkön – fizikai, egészségügyi, pszichológiai – 85-95 százalékuk megfelelt.

Nem mond leNem tartja reális felvetésnek a Fidesz frakcióvezetője, hogy egy érvénytelen népszavazás esetén Orbán Viktor lemondjon, ahogy azt Vona Gábor, a Jobbik elnöke már többször felvetette. Kósa Lajos szerint akkor lehetne egyáltalán szóba hozni ezt, és párhuzamot vonni a brexit után lemondott David Cameron brit kormányfővel, ha az igen szavazatok győznének.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »