Vizsgálják a letelepedési kötvényeket

Pénteken tartotta első ülését a letelepedési kötvények rendszerét vizsgáló ellenzéki árnyékbizottság, amelyet az LMP, a Jobbik, a Liberálisok és az Együtt hívott életre. Furcsa módon az MSZP nem vesz részt a testület munkájában, a Fidesz és a KDNP távolmaradása eleve érthető volt. A letelepedésikötvény-üzlet legnagyobb támogatói ugyanis a kormánypartok, mivel az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes és kereszténydemokrata többségű összetételű bizottsága hozta meg azokat a döntéseket, amelyek kivételes helyzetbe hozták az állampapírokon busás haszonra szert tevő közvetítő cégeket.

A szocialisták távolmaradásával azonban ellehetetlenülhet a bizottság érdemi munkája, hiszen nincs jogszabályi kötelezettség arra, hogy a testületi ülésre meghívott hatóságok, mint például a bevándorlási hivatal, a titkosszolgálatok, az adósságkezelő képviselői meg is jelenjenek.

Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az ülést követő sajtótájékoztatón bírálta, hogy nem működhetnek hivatalos parlamenti bizottságként. Szerinte ez egy MSZP–Fidesz-paktum következménye. A testület a tavaszi ülésszak végén jelentéssel szeretné zárni munkáját, addig pedig hatóságokat, a kötvénykibocsátó cégek képviselőit, politikai szereplőket hallgatna meg. Staudt szerint az árnyékbizottságot rotációs rendszerben elnöklik, a december közepére tervezettet az LMP vállalta, s azon a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékeseit szeretnék meghallgatni a sajtó nyilvánossága előtt. Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője azt hangoztatta: munkájuk bizonyítja, hogy kormánypártok nélkül is van népképviselet.

– A Fidesz 2010 előtt az offshore üzletek ellen volt, a kötvények esetében azonban azok megmaradtak, mert ez volt a kormánypárt érdeke – hangsúlyozta. Az ellenzéki politikus jelezte, írásbeli kérdéssel fordul Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjéhez az ügyben, milyen személyes anyagi érdekeltsége van a letelepedési kötvényekben.

Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa, független országgyűlési képviselő egyszerű lopásnak minősítette azt, ami a kötvényekkel történik. Elmondta azt is: vállalta annak megszervezését, hogy gazdasági szakértőkkel, nemzetközi jogászokkal tekintsék át a rendszer hátterét.

Sermer Ádám, a Liberálisok ifjúsági tagozatának (LiFT) elnöke a párt képviseletében közölte: konstruktívan kíván részt venni az anomáliákat feltáró munkában, hogy mielőbb meg lehessen szüntetni a letelepedési kötvények jelenlegi, veszélyes és kockázatos formáját.

A letelepedési kötvényprogrammal eddig 4031 külföldi szerzett tartózkodási engedélyt hazánkban, a dokumentummal szabadon utazhatnak a Schengeni-övezetben. A közvetítő cégek több 112 milliárd forintos bevételre tettek szert, amelyből 36 milliárd forint közpénz, hiszen kamatot is fizet a magyar állam a közvetítő cégeknek, mivel hivatalosan ők jegyzik le a kötvényeket, és nem a külföldi befektető. A közvetítő cégek egy kivételével olyan offshore helyszíneken van bejegyezve, mint a Kajmán-szigetek, Liechtenstein, vagy éppen Ciprus. A valódi tulajdonosi kör ismeretlen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »