Vizsgálati fogságban marad az igazságügyi minisztérium volt smeres államtitkára

Vizsgálati fogságban marad az igazságügyi minisztérium volt smeres államtitkára

A Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) besztercebányai részlegének bírója az előkészítő eljárás keretében úgy döntött, március 11-ig vizsgálati fogságban marad Monika J., az igazságügyi minisztérium volt államtitkára, akit korrupcióval és kenőpénz elfogadásával gyanúsítottak meg a Vihar rendőrségi akció során.

A Vihar rendőrségi akció során 18 személyt, köztük 13 bírót gyanúsítottak meg korrupciós bűncselekményekkel. Vladimír Sklenka, a Pozsonyi Járásbíróság volt alelnöke együttműködik a rendőrséggel, az ügy számos gyanúsítottja ellen terhelő vallomást tett.

A gyanúsított panaszt tett, a beadványról a Legfelsőbb Bíróság dönt. Hasonló döntést hozott a bíróság az ugyanabban a korrupciós ügyben meggyanúsított Richard M. bíró ügyében is, aki március 11-ig szintén vizsgálati fogságban marad.

A Speciális Büntetőbíróság előkészítő eljárásának bírója nem tett eleget a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze indítványának, aki a szintén korrupcióval gyanúsított Denisa C. vizsgálati fogságának meghosszabbítását kérte. Denisa C.-t októberben helyezhetik szabadlábra.

Hírdetés

A döntés nem jogerős, az ügyész és a gyanúsítottak is fellebbeztek ellene, az ügyben a Legfelsőbb Bíróság dönt.

„Ebben a konkrét ügyben nem halad olyan ütemben a nyomozás, mint azt a büntetőeljárási törvény előírja. Ezt az előkészítő eljárás bírója is megerősítette. A bíróság nem tett eleget az ügyészi javaslatnak, és a vizsgálati fogság időtartamát nem hét, hanem öt hónappal hosszabbította meg” – közölte Peter Erdős, Monika J. ügyvédje, és hozzátette, szerinte nincs indok a fogva tartás meghosszabbítására.

„131 munkanap telt el az ügyfelem őrizetbe vétele óta, és 101 munkanap alatt nem folyt semmilyen vizsgálat ebben a büntetőeljárásban, amit jelentős késésnek tekintek, és ami sértheti és korlátozhatja ügyfelem személyes szabadságát” – hangsúlyozta.

Monika J.-t, az igazságügyi minisztérium korábbi smeres államtitkárát a Vihar rendőrségi akció során korrupcióval és kenőpénz elfogadásával gyanúsították meg. A gyanú szerint a bűncselekményre a televíziós váltók ügyében került sor, amikor arra utasította Zuzana M.-t, a Pozsonyi (Bratislava) Járásbíróság bíróját, hogy Marian K. javára döntsön. Marian K.-t később nem jogerősen 19 év börtönre ítélték váltóhamisítás miatt Pavol R.-rel, a Markíza televízió egykori igazgatójával együtt.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »