Vizsgálat indult a halálesetek miatt

Hatósági vizsgálatot rendelt el az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, mert az elmúlt napokban hárman meghaltak heveny lefolyású, lázas állapot következtében.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Budapest Főváros Kormányhivatalának népegészségügyi főosztálya vizsgálatot folytat az ügyben, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága pedig felkérte az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt a további hatósági vizsgálat lefolytatására. Az ügy további részleteiről a vizsgálat lezárulta után adnak tájékoztatást.

„Mostanra már teljesen biztonságos az ellátás az intézményben. Sem a benn fekvőket, sem az újonnan bekerülő betegeket nem veszélyezteti a fertőzés” – nyilatkozta a NOL.hu-nak a hét végén Szentes Tamás országos tiszti főorvos. Hozzátette: valószínűsíthetően véráramfertőzés történt. Szentes Tamás azt is mondta, a kórház vezetői gyorsan cselekedtek; ez azt jelenti, hogy bejelentették az eseteket a szakhatóságoknak, és azonnal megkezdték a fertőtlenítést, a betegek elkülönítését. Múlt csütörtökön már a kormányhivatal is jelezte, eddigi adatai szerint sem vetődött fel, hogy az üggyel összefüggésben veszélyben volnának a betegek.

Az MTI pénteken késő este jelentette meg a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet közleményét, amely szerint „az elmúlt néhány napban öt súlyos szív- és érrendszeri, keringési betegségben szenvedő, intenzív kezelésben részesülő betegnél alakult ki heveny lefolyású lázas állapot, hárman közülük meghaltak”. Az intézmény ugyanakkor jelezte, a történtek ellenére folyamatos és zavartalan a betegellátás. „A kórház saját hatáskörben azonnal intézkedett és lokalizálta a problémát” – írták a közleményben, megemlítve, hogy az esetet jelentették az egészségügyért felelős államtitkárságnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »