Vizi E. Szilveszter visszaadja a román kitüntetést

Vizi E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke visszaadja a Románia Csillaga tiszti fokozata érdemrendjét, miután Klaus Iohannis román elnök visszavonta Tőkés László román állami kitüntetését.

Vizi E. Szilveszter az MTI-nek hétfőn elmondta: döntéséről levélben tájékoztatta Románia budapesti nagykövetét. Ebben kifejezte meglepetését és mélységes csalódását, hogy Románia államfője visszavonta Tőkés Lászlótól, a Románia Csillaga kitüntetést.

Kitért Tőkés László romániai forradalomban játszott szerepére. Az államfő tette azt sugallja, Ceausescu szellemiségének valamiféle rehabilitációja jelenik meg Romániában – mutatott rá Vizi E. Szilveszter. Az elnök jelezte azt is: kiváló kapcsolatokat ápolnak román kollégáikkal.

Ismert, hosszú jogi hercehurca után március 3-án Klaus Iohannis román elnök úgy döntött, hogy visszavonja Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga érdemrendet. Itt írtunk arról, hogy milyen társaság az, ahonnan a volt királyhágómelléki református püspököt kizárták. A díjazottak listáján bűnöző politikusokra, vélelmezett besúgókra és még két hírhedt diktátorra is rábukkantunk.

Basescu-tól vették át az érdemrendet

Vizi E. Szilveszter 2006-ban tudományos tevékenysége elismeréseként kapta a díjat Traian Basescu akkori román elnöktől.

Tőkés László 2009-ben kapta meg Traian Basescu volt román elnöktől a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát az 1989-es forradalom és a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért.

Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »