Vízben úszik Franciaország

KülföldFranciaország

Tovább árad a Szajna, így Párizs és más francia területek még mindig vízben úsznak. A folyó péntek reggelre meghaladta az öt és fél méteres magasságot, napközben 6 méteren tetőzhet és helyenként ki is önthet a medréből.

Napok óta árvízzel küzd Franciaország: szerdán kiöntött a Szajna, megbénítva ezzel a fővárost és több vidéki települést is. Több ezer embert kellett kimenekíteni az otthonaikból, számos tömegközlekedési eszköz forgalmát függesztették fel az árvíz idejére, a múzeumokból, köztük a Louvre-ból is menekítik a műkincseket.

A francia országos meteorológiai intézet közlése szerint még sohasem volt ennyire csapadékos a május a 150 éve kezdett feljegyzések óta. Ezért aztán egyes területeken évszázados árvízrekord dőlt meg.

Az előrejelzések szerint Párizsban egész hétvégén magas lesz a vízállás, s a vízszint csak vasárnap kezd csökkenni.

Párizst ugyanakkor nem fenyegeti az 1910-eshez hasonló katasztrófa, amikor is a Szajna elérte a 8,42 méteres magasságot, elárasztotta a metrómegállókat és lebénította az egész fővárost, de megközelítheti az 1982-es árvízhelyzetet, akkor 6,12 méteren tetőzött a Szajna. A Párizstól délre található megyében, Seine-et-Marne-ban továbbra is legmagasabb fokú a riasztás: az utcákat félméteres, egyes helyeken kétméteres víz lepte el. Tizenkét másik Párizs környéki megyében eggyel alacsonyabb fokozatú az árvízi riasztás.

View the full image Forrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »