Víz kellene a Dunába! Nagyon!

Víz kellene a Dunába! Nagyon!

Újra nagyon alacsony a Duna vízállása, el kell indítani a szivattyús vízpótlást a Ráckevei-(Soroksári-) Duna-ágon – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel.

Azt írták, hogy az alacsony és – a száraz időjárás miatt – tovább apadó dunai vízszint miatt a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szombattól megkezdi a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ág szivattyús vízpótlását. Erre az élővilág védelme, valamint az öntözési és egyéb igények miatt van szükség.

Amint jelentősebb mennyiségű csapadék érkezik, és a Vigadó téri vízmércén újra 200 centiméternél magasabb vízállás mérhető, ismét biztosított lesz majd a gravitációs vízpótlás a Kvassay-zsilipen keresztül – tették hozzá.

Hírdetés

Közölték azt is, szeptemberben csapadékszegény időjárás jellemezte a dunai vízgyűjtőket, amelyekre ebben a hónapban mindössze a sokéves átlag 35 százaléka hullott. Az előrejelzések szerint a következő tíz napban sem várható eső.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint emiatt további vízszintcsökkenésre lehet számítani: a jövő hét elejére a Duna vízállása a fővárosban várhatóan mindössze 150 centiméter körül alakul – hívták fel a figyelmet.

Mint írták, a Dunán az eddigi legkisebb vízállást 2018. október 25-én mérték: 33 centimétert. Abban az évben a július 1.- november 30. közötti időszakban 145 napon át volt 200 centiméter alatti vízállás a Vigadó téri vízmércén.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »