Vitatja a Transparency International értékelését a nagykaposi polgármester

Vitatja a Transparency International értékelését a nagykaposi polgármester

Petrikán Péter polgármester nem tartja reálisnak annak a felmérésnek az eredményét, melyet a Transparency International Slovensko (TIS) az önkormányzatok átlátható működéséről készített.

A szervezet 2010 óta értékeli az ország 100 kiválasztott városát, a napokban közzétett listán Nagykapost a 98. helyre sorolták. Petrikán Péter lapunknak elmondta, nem tud egyetérteni a TIS megállapításaival, és a listával,  a felméréssel kapcsolatos kifogásait több fórumon is jelezte. Ugyanakkor a felmérést végző szervezettől is tájékoztatást kért arról, pontosan milyen szempontok figyelembe vételével születhetett ez, a település számára kedvezőtlen végeredmény. 

„A megkeresésémre mindössze egy linket küldtek, ahol részletesen megtalálhatók az értékelés szempontjai. Mivel nekem is az a célom, hogy a város gazdálkodása és működése a lehető legátláthatóbb legyen, a városi hivatal illetékes részlegének azonnal továbbítottam a TIS anyagát, mely alapján átfogó jelentés készül arról, mely területeken van lehetőség a változatásokra” – nyilatkozta a polgármester. „Ugyanakkor leszögezném, Nagykapos az adatok nyilvánosságra hozatalával kapcsolatosan hosszú ideje minden olyan kötelezettségének eleget tesz, melyeket a törvények előírnak.”
 

A sajtóban megjelentek szerint azt egyébként a szervezet is kiemelte, hogy a szerződésekkel és a költségvetéssel kapcsolatos információk az átlagnál jóval átláthatóbbak, elérhetőbbek Nagykaposon, viszont a város tulajdonában levő vállalatról és a támogatások megítéléséről semmilyen információt nem tesznek közzé. 

Hírdetés

„Ez utóbbi megállapításokat még értékelni sem tudom, hisz

nehezen tehetnénk közzé bármilyen információkat a város tulajdonában lévő vállalatokról, ha Nagykaposnak nincsenek ilyenek.

A támogatásokkal kapcsolatos kifogások valóságtartamáról pedig bárki meggyőződhet, aki veszi a fáradságot, és a város weboldalán megjelentetett önkormányzati határozatokat megnézi. Ezekben az igénylők adatai, a megítélt támogatások pontos összege is megtalalható, illetve azt is feltüntetjük, hogy az egyes határozatokról név szerint hogyan szavaztak a képviselők“ – mondta Petrikán.

Nagykapos polgármestere ellentmondást vél felfedezni a TIS felmérésének megállapítási és az Állami Számvevőszék (NKÚ) minősítése között. A hivatal 2017-ben ugyanis átfogó vizsgálatot folytatott a településen az elektronikus ügyintézés (e-governement) feltételeiről, mely vizsgálat egyebek mellett kiterjedt arra is, mennyire tartja be a település a törvényben előírt kötelezettségeit, a polgárok számára milyen széles körben hozzáférhetők az ezzel kapcsolatos dokumentumok, milyen hatékonyan működik a jelenlegi rendszer, vagy hogy az adatkezelés mennyire biztonságos. Az egyébként rendkívül kedvező végeredménnyel zárult vizsgálódás során mindössze négy hibát észleltek, melyeket a város azóta a polgármester tájékoztatása szerint már ki is küszöböltek. „Mint megtudtam, a TIS listáján azért csak 100 szlovákiai város szerepel, mert ezek a legnagyobb lélekszámú települések. Mivel az országban több ezer település van, melyek átláthatóságáról nem készül rangsor, Nagykapos 98. helyezése számomra értelmezhetetlen“ – tette hozzá Petrikán Péter. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »