Vita Mihai Viteazul bemutatása miatt Szentgyörgyön

Vita Mihai Viteazul bemutatása miatt Szentgyörgyön

Elégedetlen a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma azzal, ahogyan a városháza által működtetett Tourinfo turisztikai iroda digitális tájékoztató pontjain bemutatják Mihai Viteazul vajdát. 

TOUR-INFO_logoErre hívta fel a figyelmet a legutóbbi tanácsülésen Andrei Cochior szociáldemokrata (PSD-s) önkormányzati képviselő is, aki szerint a vajdáról közölt információk pontatlanok. A román tanácsosnak és a civil fórum képviselőinek főleg az nem tetszik, hogy a tájékoztató szövegben az szerepel, Mihai Viteazul „az akkori zűrzavaros helyzetet kihasználva kikiáltotta magát fejedelemmé”.

A tájékoztatóban az is szerepel, hogy 1943-ban az ágyúöntő Gábor Áronnak akartak szobrot emelni a téren, de a háború utáni pénzügyi krízis, majd a román hatalomátvétel miatt a szoborállítás elmaradt. Ehelyett Mihai Viteazul szobra került a megyeszékhely központjába, amelyet 1982-ben avattak fel. 1984. június 5-én délben, a Mihai Viteazulról elnevezett téren bomba robbant: a szoborcsoport alig károsodott, viszont a helyszínen szörnyethalt egy 12 éves magyar fiú.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »