Visszük a fegyvert, mint a cukrot

Visszük a fegyvert, mint a cukrot

Dupla annyi pisztolyt adtak el az elmúlt hónapokban a fővárosban, mint amennyit a megelőző időszakban. A fegyverüzlet-tulajdonosok és a kriminálpszichológus is egyetértenek abban, hogy felkészülés zajlik.

Az elmúlt hónapok megrázó eseményeit (egyebek mellett a párizsi terrortámadást, kölni, brüsszeli, hamburgi erőszakot) valamint a bevándorlási hullámot követően jelentősen megnőtt a fegyvereladások száma Európában, különösen Németországban és Ausztriában. A Tiroler Tageszeitung már októberben arról számolt be, hogy jelentősen és hirtelen megugrott a fegyverek iránti kereslet. A lapnak nyilatkozó kereskedő akkor azt mondta, szerinte nem „hobbirambókról” van szó, az emberek meg akarják védeni magukat.

A növekvő tendenciát Magyarország is hozza, több regionális lap online felülete is arról számolt be – legutóbb január elején a Kemma.hu –, hogy több helyütt jelentősen megnőtt az érdeklődés. Ebben a főváros sem kivétel:

„az elmúlt fél évben, de különösen az elmúlt 12 hét alatt dupla annyi gázriasztó fegyvert adtunk el, mint egy évvel korábban”

– mondta az MNO-nak Vancsura Zoltán, egy budapesti fegyverüzlet vezetője.

Nagy szeretettel?

Mint kifejtette, a helyzet annyira komoly, hogy a Németországban gyártott pisztolyokból hiány van, a fegyverek már azelőtt elfogynak, hogy átlépnék a határt, így sokszor még a nagykereskedésig sem jutnak el. Volt már olyan is, hogy három hetet kellett várni a megrendelt töltényekre – emelte ki. „A szállítmányok akadozása leginkább nyáron volt jellemző, amikor a hírek arról szóltak, hogy Merkel és a németek nagy szeretettel várják a bevándorlókat” – mondta a tulajdonos, aki szerint a fegyvervásárlási kedv megugrása ennek éppen az ellenkezőjét mutatja.

Fotó: Máté Péter / Magyar Nemzet

Vancsura üzletében leginkább a gumilövedékkel kombinálható gázriasztó pisztolyok iránti kereslet nőtt. Ezek az eszközök a könnygázfelhőt kibocsátó, 3-4 méter hatótávolságú gázriasztó pisztolyoktól abban különböznek, hogy gumilövedéket is képesek kilőni. A 25-55 ezer forint között megvásárolható gázriasztó és gumilövedékes fegyverek a támadókra nézve nem olyan veszélyesek, mint ahogy az a köztudatban él – tudtuk meg Vancsurától, aki szerint akár egy ökölcsapás is nagyobb sérülést okozhat. Nem életveszélyesek, de elrettentő hatással mégis bírnak, mert a támadó a fegyvert látva nem tudhatja, hogy éles lőfegyverrel, vagy gázriasztó pisztollyal áll-e szemben, így az esetek többségében azonnal elmenekül.

A migránsoktól rezeltünk be

Ami a vásárlók összetételét illeti, főként férfiak térnek be az üzletbe, mindössze 5-10 százalékuk nő. Az életkor szerinti kép igen színes, 18 és 65 éves kor közöttiek vásárolnak. Vancsura elmondta: „minden második vevő saját bevallása szerint a migránsok miatt érkezik”. Hozzátette azonban: eddig egyetlen kuncsaft sem számolt be személyesen megtapasztalt összetűzésről az újonnan érkezőkkel. „Felkészülés zajlik” – szögezte le.

Hírdetés

Gázriasztó fegyvert gyakorlatilag bárki vásárolhat és tarthat otthon, aki betöltötte 18. életévét. Más a helyzet a közterületen való viseléssel, ahhoz ugyanis engedély kell. A gumilövedékkel kombinálható gáz- és riasztó pisztolyt azonban még engedéllyel sem lehet az utcán magunknál tartani.

A gázspré ugyan kevésbé ijesztő a riasztófegyvernél, de szintén alkalmas arra, hogy harcképtelenné tegye a támadót. Vancsura kiemelte azonban, hogy Németországban már létezik olyan szer, amellyel a könnygázspré hatása semlegesíthető, illetve drog vagy alkohol befolyása alatt állóval szemben nem hatásos. Nem így a paprikaspré. Az üzletvezető erre esküszik, mint mondja, nem hiába használja ezt az amerikai rendőrség is – Magyarországon azonban nem lehet ilyet magunknál hordani.

Fotó: Máté Péter / Magyar Nemzet

Nem ismeretlen a szállítmányok akadozása egy belvárosi vadászbolt üzletvezetője számára sem. Mint Matók Ferenc az MNO-nak kifejtette, legtöbbször csak a rendelt termékek fele érkezik boltjukba, nehezen teljesítenek a gyártók. Náluk is többnyire férfiak vásárolnak pisztolyokat, nők az esetek mindössze 30 százalékában.

„Az emberek a híreket látva félnek, szeretnék magukat megvédeni, ha valami történik”

– hangsúlyozta.

Van, aki egyszerre hat gázsprét vesz

Tömegével viszik a gázsprét az Ausztriában dolgozó magyarok, van, aki egyszerre hatot is vásárol – tudtuk meg Kecskés Ildikótól, a soproni Ziegner-Jagd Vadász és Sportruházati Bolt vezetőjétől. Mint mondta, az elmúlt héten háromszor annyit adtak el ezekből az önvédelmi eszközökből, mint általában szoktak. Egyébként náluk is fellendült az üzlet, főleg szeptemberben produkáltak irreálisan magas fegyvereladási számot. Októberben-novemberben kicsit alábbhagyott a láz, de decemberben ismét fellendülést tapasztaltak ami a gázriasztó fegyverek eladását illeti.

Augusztus és szeptember között nagyon pörgött az üzlet, akár ötször annyi riasztó fegyvert is eladtunk, mint azt megelőzően – ezt már a szegedi Harmónia vadászbolt üzletvezetője, Hajtman Eduard árulta el az MNO-nak. Mint mondta, ahogy megépült a kerítés a határon, minden visszaállt a megszokott kerékvágásba.

Eluralkodott a fenyegetettségérzés

„Az Európai Unióban eluralkodott fenyegetettségérzéstől próbálunk fegyvervásárlással megszabadulni”

– ezzel magyarázza a jelenséget az MNO-nak Bilkei Pál kriminálpszichológus.

Az emberek félnek, hogy hazánkban is megtörténik, ami Németországban vagy Belgiumban, ezért olyan fegyvereket vásárolnak, amelyekhez nem kell ugyan engedély, de mégis növeli a tulajdonos biztonságérzetét. Sokan úgy gondolkodnak, hogy nem lehet tudni, mi jön, jobb felkészülni a legrosszabbra – emelte ki a szakértő. Mint mondja, a vezető hírek többsége minden nap fegyveres támadásokról szól, vagyis a média sem enyhíti az általános félelemérzetet, pedig szerinte ebben nagy szerepe lenne. Felvetésünkre, miszerint a média feladata beszámolni arról, ami történik, még ha ez minden nap fegyveres támadás is, így válaszolt: „nehéz, de mégis valahogy növelni kellene az általános biztonságérzetet, azt kellene sugallni, hogy mi Magyarországon biztonságban vagyunk”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »