Visszavonták Tőkés kitüntetését, mert nem tisztelte eléggé Romániát

Visszavonták Tőkés kitüntetését, mert nem tisztelte eléggé Romániát

Klaus Iohannis román elnök visszavonta Tőkés László román állami kitüntetését. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon “védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

Tőkés László 2009-ben kapta meg Traian Basescu volt román elnöktől a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát az 1989-es forradalom és a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért. Az államfő emlékeztetett arra, hogy a minapi bírósági ítélet nyomán kellett döntenie, amelynek értelmében érvényben maradt a kitüntetés visszavonását javasló becsületbírósági határozat. Iohannis elmondta, hogy több szempontot is figyelembe vett ebben a helyzetben.

„Aki kitüntetést adományoz, el akarja ismerni a kitüntetett érdemeit, és meg akarja jutalmazni őt. Aki viszont elfogadja a kitüntetést, annak el kell ismernie Romániát, a román alkotmányt, és tiszteletben kell tartania azokat az értékeket, amelyek az alkotmány alapját képezik“

 – hangoztatta az államfő.

Tőkés László korábban azt nyilatkozta, nem számít arra, hogy Klaus Johannis államfő visszavonja tőle a Románia Csillaga érdemrendet.

„Klaus Johannis egy európai típusú demokratának mutatkozik, ezért nem tudom elképzelni, hogy engedne a posztkommunista magyarellenes kurzusnak, és a Victor Ponta volt miniszterelnök vagy Corina Cretu jelenlegi EU-biztos (a becsületbíróság tagja) nevével fémjelezhető nacionál-kommunista különítmény indítványának”

 – mondta az EP-képviselő. Azt is hozzátette, ha mégis megvonnák tőle a kitüntetést, nem fog bíróságon harcolni a visszaszerzéséért.

A becsületbíróság döntését Tőkés László megtámadta a közigazgatási bíróságon, keresetét a román legfelső bíróság a múlt héten utasította el jogerősen. 2014 őszén az elnöki tisztségről leköszönt Traian Basescu még államfőként úgy nyilatkozott, csak a bírósági tárgyalás lezárulta után dönthet az elnök a kitüntetés visszavonásáról vagy a becsületbírósági javaslat figyelmen kívül hagyásáról. Az elnöknek ugyanis jogában áll mérlegelni ilyen esetben.

Forrás: MTI, http://pestisracok.hu/visszavontak-tokes-kitunteteset-nem-tisztelte-elegge-romaniat/

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:EU, Gúnyhatáron túl, Hírek Tagged: magyarellenes apartheid Romániában


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »