Visszavonták a Schweighofer fafeldolgozó tanúsítványát

Visszavonták a Schweighofer fafeldolgozó tanúsítványát

Óriásinak látszó győzelemnek nevezték a zöld aktivisták, hogy a Schweighofer elvesztette a fenntartható és felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványát.

stire-26-mai-comunicat_b

Visszavonták az osztrák Holzindustrie Schweighofer fenntartható és felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványát (FSC® CoC) – adta hírül közleményében a Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács (FSC). A hírre a Kovászna megyei civil szervezetek hívták fel a sajtó figyelmét: Toró Attila zöld aktivista óriásinak látszó győzelemnek nevezte a szankciót.

Az osztrák mamutcég romániai leányvállalatai azt követően veszítették el a tanúsítványt, hogy az azt kiállító Quality Austria (QA) cég kibocsátási jogát átmenetileg visszavonták. Februárban már több civil szervezet és környezetvédelmi aktivista kérdőjelezte meg az okirat érvényességét, többek közt azt rótták fel, hogy a Quality Austria nem konzultált a környezetvédő civilekkel, és teljesen figyelmen kívül hagyta a Schweighofer törvénytelen üzelmeit leleplező újságcikkeket.

A vádak szerint a Schweighofer törvénytelenül kitermelt fát is átvesz romániai gyáraiban, sőt pluszjutalommal ösztönzi azokat a partnereit, akik nagyobb mennyiségű rönköt szállítanak. Másrészt a beszállítóit is „megrövidíti”, hiszen jogszabályt sértő rönkmérési módszert alkalmaz.

Hans Hedrich, a fogarasi Neuerweg civil szervezet alelnöke szerint a tanúsítvány visszavonása nagy imázsveszteség a Schweighofernek, és valószínűnek tartja, hogy az óriásvállalat elveszíti azokat a megrendelőit, amelyek érzékenyek a fakitermelés és feldolgozás fenntarthatóságára. Az FSC felügyeleti lánc különben nagy elismertségnek örvend, az egyik legfontosabb kezdeményezésnek tartják a felelős erdőgazdálkodás nemzetközi elősegítésében. A vállalatok az FSC® CoC tanúsítvánnyal járó logó használatával bizonyíthatják, hogy a fa- vagy papírtermékei felelős erdőgazdálkodás révén kerültek előállításra.

Hans Hedrich arra is felhívja a figyelmet, hogy az amerikai Environmental Investigation Agency (EIA) környezetvédelmi civil szervezet egyik újabb jelentése szerint az osztrák cég a csernobili fertőzött erdőkből vágat fenyőt, amit Japánban értékesít, ahol házakat építenek belőle. Másrészt online-petíció is indult annak érdekében, hogy vonják vissza Gerald Schweighofer cégtulajdonostól a Bákó megyei Comăneşti város díszpolgári címét. A moldvai városban utcát is neveztek el az osztrák üzletemberről. 

Amint arról beszámoltunk, a természetvédő civilek több mint 2000 lejt gyűjtöttek össze múlt hónapban Sepsiszentgyörgy utcáin az erdők megóvása érdekében: az összeget a Rétyen fafeldolgozó üzemet működtető Schweighofer osztrák nagyvállalat ellen indított perek költségeire fordítják.

A civilek eddig három pert indítottak a Holzindustrie Schweighofer rétyi üzemének engedélyeztetése miatt: azt próbálják elérni, hogy építkezési és környezetvédelmi engedélyeket vonjanak vissza, ugyanakkor további három kereset benyújtását tervezik. Hans Hedrich úgy fogalmazott: a vállalat két éve húzza az időt, ha viszont csak egy perben is a civilek számára kedvező jogerős ítéletet hoznak, le lehetne állítani a rétyi fafeldolgozót.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »