Visszavonták a 3-as metró felújításának egyik létfontosságú tenderét

Visszavonták a 3-as metró felújításának egyik létfontosságú tenderét

A biztosító berendezés és az automata vonatvezérlő rendszer felújításáról szóló tendert indoklás nélkül vonta vissza a BKV, amit a Közbeszerzési Döntőbizottság jóvá is hagyott. Kigolyózták a bizniszből a Swietelsky-t.

A Közbeszerzési Értesítőben szerdán megjelent hirdetményben a BKV visszavonta az M3-as metró egyik felújítási tenderét, amely a biztosító berendezés, az automata vonatvezérlő rendszer, valamint a vasúti távközlési és központi diszpécser rendszerek korszerűsítésére vonatkozott. A visszavonás nem érdemi, a hirdetményben a közbeszerzési törvény azon passzusára hivatkoznak, amely szerint az ajánlatkérő az ajánlattételi határidő lejártáig visszavonhatja azt.

Ezzel együtt a Közbeszerzési Döntőbizottság még szerdán döntött úgy, hogy érdemi vizsgálat nélkül elutasítja a szombathelyi Swietelsky Vasútautomatika Kft. jogorvoslati kérelmét.

A cég még augusztus 16. napján nyújtott be jogorvoslati kérelmet, melyben annak megállapítását kérte, hogy az ajánlatkérő jogsértően határozta meg az ajánlati felhívásban a beszerzés tárgyát, mennyiségét, a személyi állományra vonatkozó értékelési szempontokat, egyes alkalmassági feltételeket, továbbá a felelősségbiztosítás igazolását. A cég kérte a módosított ajánlati felhívás megsemmisítését.

Végül a BKV már szeptember 7-én értesítette a Döntőbizottságot, hogy az ajánlati felhívás visszavonását kezdeményezte.

A Döntőbizottság végül érdemi vizsgálat nélkül szüntette meg a jogorvoslati kérelmet, mivel a BKV a beadási határidőt négyszer is meghosszabbította, a tendert pedig határidőn belül vonta vissza, így a törvény értelmében jogszerűen járt el.

Nagyon komoly munka

A kiírás szerint a kivitelező feladata a metró teljes, 17,3 km hosszú alagúti és felszíni vonalán, 20 állomáson, a metró járműtelepen és a diszpécserközpontokban a vasúti távközlési rendszerek és központi diszpécserek rendszereinek, valamint a biztosítóberendezési és Automata Vonatvezérlő Rendszer (AVR) kiviteli terveinek elkészítése. A létesítmények, berendezések felújítás, korszerűsítése a metróüzem és forgalom kiemelt fontosságának, sajátosságainak figyelembevételével.

A kivitelező feladata a biztosítóberendezés teljes felújítása, az üzembe helyezés, mindezt az üzemeltetővel szorosan együttműködve. A felújítással kapcsolatos munkák csak éjszakai üzemszünet ideje alatt, vagy vonal felújítása miatt éppen lezárt állomáson végezhetők biztosítóberendezési szakfelügyelet mellett előre benyújtott ütemterv alapján.

Fel kell újítani a vonali adatátviteli, kommunikációs rendszereket, tűzjelző és oltásvezérlő rendszert létesíteni a vonal összes állomásán, valamint a diszpécserközpontokban, de utóbbiak teljes körű felújítását is el kell végezniük. Emellett a teljes vonal hírközlő, adatátviteli, utastájékoztató, felügyeleti és vezérlő rendszereinek rekonstrukciója mellett ezek üzembe helyezése és ellenőrzése, valamint a szükséges engedélyek beszerzése is a nyertes feladata lesz.

Ami viszont egyelőre nagyon nincs, de legalább most már kiírás sem. A most törölt tender szerint a munkákkal 2019. június 29-ig végezni kellett volna, most már az sem biztos, hogy tavasszal meg tudják-e kezdeni a munkákat. Pedig most, hogy megérkezett a fővároshoz a Miniszterelnökségtől a támogató tanúsítvány, aminek birtokában a főváros kiírhatta a kivitelezési tendert, már úgy látszott, van esély arra, hogy végre valahára, éveken keresztül tartó halogatás után megkezdődhessen a rekonstrukció.

Tarlós István legutóbb 2020 tavaszát nevezte meg a felújítás végének, a pótlóbuszoknak buszoknak február közepére meg kell érkezniük, feltéve, ha a Fidesz is úgy akarja.

Lobbiharc, kiszervezés, óriási üzlet

A fideszes érdekkörök egymás elleni harca miatt hatalmas csúszást szenvedett már el eddig a pótlás. A metrópótlás ugyanis nagy üzlet, amiért három, jól körülhatárolható érdekcsoport szállt versenybe. Így a Varga Mihály támogatta Mabi-Bus, a Rogány-Habony-Tombor érdekkörhöz köthető, frissen alakult – de Nyíregyházán bejegyzett – Budapest Busz Zrt., végül pedig az ITK Holding, amelynek vezetője a Pintér Sándorral jó kapcsolatokat ápoló Kossa György, egykori katasztrófavédelmi dandártábornok.

Ezek közül azonban a Mabi-Bus, amely egyedül gyárt hazánkban csuklós buszt – már esélytelen, így szinte biztos, hogy a harc az ITK és a Budapest Bus között dől el.

Hogy a kiszervezéssel nem csak, hogy drágább lesz a beruházás, hanem még csúszik is?

Az kit érdekel? A politikus úgyis autóval jár.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »