Visszavont szabályozás: újra lehet "soppingolással" tölteni a vasárnapot

Visszavont szabályozás: újra lehet "soppingolással" tölteni a vasárnapot

Az Országgyűlés visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást kedden a kormány javaslatára, mivel az a kabinet szerint "megosztó kérdésnek bizonyult az elmúlt egy évben, és hasznosságáról az elért eredmények ellenére sem sikerült meggyőzniük az embereket".

A képviselők 163 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztését, amely alig több mint egy év után törli el a vasárnapi pihenőnapról szóló rendelkezéseket.

A tárcavezetők indítványuk indoklásában hivatkoznak az MSZP boltzár eltörlését célzó népszavazási kezdeményezésére is. Kiemelték, a kormánynak ma a Brüsszel által szorgalmazott kényszerbetelepítés elleni egységes fellépés a legfontosabb kérdés, amit "megakadályozna" egy vasárnapi pihenőnapról szóló referendum.

Lázár nem szavazott, Balog felmentést kapott

A két nemmel szavazó képviselő Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető és a fideszes Szatmáry Kristóf volt. Tartózkodott a KDNP-frakció, valamint a fideszes Boldog István. Véletlenül tartózkodott Szelényi Zsuzsanna független képviselő, ő a jegyzői irodán kéri javítani a tévedést. Lázár János és Balog Zoltán nem szavazott.

Lázár János lapinformációk szerint hétfőn jelezte, hogy szembemegy a párt irányvonalával, és nem szavazza meg a vasárnapi boltzár eltörlését, miközben Orbán Viktor a hétfői kormányülésen azt közölte, hogy aki nem támogatja a boltzár eltörlését, az másnap már nem miniszter. A nagy kérdés a keddi szavazás előtt tehát az volt, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter valóban kiszavaz-e a frakcióból (esetleg nem jelenik meg vagy tartózkodik), és ha így dönt, akkor valóban kedden ül-e utoljára a bársonyszékben. Végül Lázár János egyszerűen nem szavazott.

A Népszabadság előzőleg megszellőztette, hogy Balog Zoltán cigányimádás-ügyi miniszter is a zárva tartó boltok mellett voksolna, a lap forrásai szerint azonban Balog személyesen is engedélyt kapott Orbán Viktortól a Fidesz rendkívüli elnökségi ülésén, hogy ne szavazza meg a szabad vasárnap eltörlését. Ő végül Lázárhoz hasonlóan távol tartotta magát a szavazástól.

A Fidesz alapszabálya mindenesetre egyértelműen fogalmaz az ügyben:

(5) A Képviselőcsoport tagjának kötelessége, hogy […]e) bizottsági vagy országgyűlési határozathozatal során szavazatát a Szövetség, a Képviselőcsoport, vagy a Frakcióvezetés döntésének figyelembevételével adja le, f) a Frakcióvezetést előzetesen tájékoztassa, ha a Szövetség, a Képviselőcsoport, vagy a Frakcióvezetés döntésével ellentétesen kíván szavazni bizottsági vagy országgyűlési határozathozatal során, g) parlamenti szavazásról való távolmaradásához a Frakcióvezető előzetes engedélyét kérje[…]

A KDNP nem mert nemmel szavazni

A KDNP azt ígérte, teljes mellszélességgel tartózkodik, a nemmel szavazást a frakció valamiért elvetette. A kisebbik kormánypárt frakcióvezetője a Facebookon jelentette be, hogy megértik a kormány szempontjait, de akkor sem fogják megszavazni a törvény eltörlését. Ez így is történt.

A fideszes politikusok joggal érezhették úgy, hogy a párt kommunikációs vezetése zsinóron rángatja őket: Lázár például a múltheti kormányinfón még arról beszélt, a Fidesz nem fogja visszavonni a vasárnapi boltzárról szóló törvényt, beleáll a népszavazási kampányba, és Hajrá MSZP! fordulattal fejezte ki, hogy ha az ellenzéki pártnak sikerül összehozni a népszavazást, akkor annak végeredménye mindenkire nézve kötelező jellegű lesz. Igaz, pénteken még Orbán Viktor is arról kezdett beszélni, hogy a vasárnapi pihenőnapot más szektorokra is kiterjesztenék. Aztán hétfőn a Lázár pártbeli ellenlábasának tartott Rogán Antal bejelentette a boltzár visszavonását.

(MTI – HVG nyomán)

Korábban írtuk: Meghátrál a kormány a vasárnapot költekezéssel megszentelni akarók elől: visszavonják a boltzárról szóló törvényt


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »