Visszavonná a Seseljt felmentő ítéletet a hágai ügyész

A hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) a Vojislav Seselj ultranacionalista szerb politikust a háborús bűnök vádja alól felmentő ítéletének érvénytelenítését szorgalmazta Mathias Marcussen, az NT ügyésze az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusának (MICT) fellebbviteli tanácsa előtt szerdán tartott meghallgatáson.

Mathias Marcussen a MICT közleménye szerint elmondta, a korábban háborús és emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolt Seselj mind a kilenc vádpont alóli felmentése és szabadlábra helyezése „mélységesen hibás” döntés volt, ezzel ellentétes álláspontra kell helyezkedni, vagy új tárgyalást kell elrendelni. Az ügyész szerint ha a felmentő ítéletet nem vonják vissza, az tartós károkat okoz a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekmények ügyében ítélkező Nemzetközi Törvényszék örökségében.

„Az igazságszolgáltatás elmaradt” – jelentette ki. Hozzátette, „elképesztő” következtetések születtek, és számos súlyos, ténybeli és jogi hibát követett el az ügyben eljáró törvényszéki tanács a felmentés meghozatalával, továbbá nem tudta megfelelően értékelni a rendelkezésre álló bizonyítékokat sem. Az „indokolási kötelezettség elmulasztása”, a „vádirat csonka értelmezése” és az „elkövetett súlyos hibák” által a Nemzetközi Törvényszék ítéletével nem teljesítette a jogi feladatait – jelentette ki.

Marcussen véleménye szerint ha helybenhagyják a felmentésre és szabadlábra helyezésre vonatkozó határozatot, az nem pusztán a bűncselekmények áldozatainak meggyalázása lenne, hanem a bíróságok, a nemzetközi büntetőbíróságok mechanizmusának hitelességének súlyos aláásása is.

Hírdetés

A tájékoztatás szerint Vojislav Seselj a meghallgatást megelőzően benyújtott írásbeli hozzászólásában kijelentette, az ügyész fellebbezési kérelmét el kell utasítani. A szerb politikusnak – aki nem vett részt a szerdai meghallgatáson – 10 nap áll rendelkezésére, hogy írásban válaszolhasson az elhangzottakra, az ügyész beadványára, miután a meghallgatás jegyzőkönyvét anyanyelvén átolvasta.

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT) 2016 márciusában kihirdetett elsőfokú ítéletében bizonyítékok hiányában minden vádpont alól felmentette és szabadlábra helyezte a Szerb Radikális Párt (SRS) elnökét.

A most 64 éves politikust azzal vádolták, hogy felelős a Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban 1991 és 1994 között elkövetett bűncselekményekért. Ezeket a bűnöket félkatonai szervezetek követték el, az SRS-t vezető politikusnak pedig jelentős szerepe volt a toborzásukban: nacionalista gyűlöletbeszédei – amelyek gyakran a vajdasági magyarokat is célba vették – hozzájárultak az etnikai feszültségek szításához. Vojislav Seselj 2003-ban önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken, majd majdnem 12 évet töltött a hágai törvényszék scheveningeni börtönében, végül 2014-ben rossz egészségi állapotára való tekintettel ideiglenesen szabadlábra helyezték.

Szerbiában visszatért a politikai életbe. Az általa vezetett Szerb Radikális Párt a 2015-ös előre hozott parlamenti választáson a harmadik helyen végzett. Seselj indult az áprilisban tartott szerb elnökválasztáson is, amelyek eredménye népszerűségének csökkenéséről tanúskodott.

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék 1993-ban jött létre. Fennállása alatt 161 ember ellen emelt vádat, és 84-et ítélt el. Az NT megbízatása decemberben lejár, a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa veszi át.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »