Visszavette a MÁV az egyik kalauzt

Visszavette a MÁV az egyik kalauzt

A MÁV-Start helyett a MÁV-hoz kerül vissza az a kalauznő, akit korábban azért bocsátottak el, mert a balesetveszélyre hivatkozva nem indított el egy, szerinte túl hosszú vonatot – tudtuk meg. A vasúttársaság vezetése és az egyik érdekképviselet tegnapi egyeztetésén ugyanakkor még nem dőlt el a másik jegyvizsgáló sorsa, aki a Nyugati pályaudvarról nem indított el egy szerelvényt.

Igaz, nem ugyanabba a munkakörbe, de visszavette a vasúttársaság azt a kalauznőt, akitől korábban – egy másik jegyvizsgálóhoz hasonlóan – azután szabadultak meg, hogy nem volt hajlandó egyedül elindítani a szerinte túl sok kocsiból álló vonatot. (A kollektív szerződés melléklete szerint ha ötnél több kocsiból áll egy vonat, akkor a járatra már két kalauz kell.) Erről számolt be lapunknak Bárány Balázs, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ Szolidaritás) alelnöke azután, hogy a jegyvizsgáló hölgy ügyében tegnap sikerült megállapodni a szakszervezetnek Dávid Ilonával, a MÁV elnök-vezérigazgatójával.

Mint mondta, nagyon konstruktív volt az elnök, és sikerült azt is elérni, hogy a korábbi, azonnali hatályú szerződésbontás ellenére folyamatos maradjon az érintett munkaviszonya. A nőt ugyanakkor nem a kalauzokat foglalkoztató MÁV-Start, hanem a MÁV Zrt. vette vissza, így viszont az eddigi munkát nem tudja folytatni. Az érintett némi átképzés után a jövőben forgalmi szolgálattevőként dolgozik tovább. A másik kalauz, Németh Zsolt – aki korábban névvel is nyilatkozott a sajtónak – ügyében viszont még folynak a tárgyalások. Az elbocsátott vasutasok ügyében két hete már volt egy tárgyalási forduló, de akkor még egyikük sorsáról sem döntöttek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »