Visszavett Trump

Visszavett Trump

Már csak a mexikói–amerikai határ egyes részeire telepítene kerítést Donald Trump, szemben a korábban ígért teljes határzárral. A megválasztott amerikai elnök retorikája bizonyos kérdésekben folyamatosan enyhül: ilyen a klímaváltozás és Hillary Clinton felelősségre vonása is. Közben Mexikó forródrótot hozott létre az Egyesült Államokban élő bevándorlóinak, ahol az őket ért jogsértésekről tehetnek bejelentést.

„Egy nagy falat fogok építeni, és senki sem épít falakat jobban, mint én, higgyenek nekem. És olcsón fogom megépíteni. Egy nagy falat fogok építeni a déli határon, és Mexikó fog érte fizetni, jegyezzék ezt meg” – ezt még a kampányban júniusban mondta az akkor még republikánus elnökjelölt-aspiráns.

Donald Trump elnökké választása után már finomított retorikáján. Először a mexikói határral való álláspontja puhult fel, azt mondta: a mexikói, amerikai határnak csak bizonyos részein van szükség kerítésre, szemben a korábbi teljes határsávon húzódó fal ötletével.

A határátkelések szabályozásával még Trump kritikusa az arizonai republikánus szenátor Jeff Flake is egyetért, a kérdésről Mexikóvárosban tárgyalt. Szerinte korlátozni kellene az ideiglenes munkavállalási engedélyek kiadását.

„Szükség van a határvédelem megerősítésére. A megválasztott elnök világossá tette ennek prioritását. A bevándorlási reform más elemeire is szükség van: a 11 millió papírokkal nem rendelkező, az országban élő ember kezelésére, még nagyobb ideiglenes munkavállalási programra, belső végrehajtási intézkedésekre, amik a munkaadóknak jobb rálátást adnak arra, hogy ki tartózkodik legálisan az országban, és ki nem” – mondta el Jeff Flake arizonai szenátor.

Szerdán Guatemalában négy latin-amerikai ország külügyminisztere találkozott, hogy közös stratégiát dolgozzanak ki a leendő Trump-kormányzat intézkedéseivel szemben. Egyebek mellett Mexikó forródrótot létesít, az Egyesült Államokban élő mexikóiak segítésére.

„Mexikó készültségben van, megerősítjük a szolgálatainkat és a kapacitásainkat, hogy elérjük a polgárainkat, bárhol is legyenek, most még az Egyesült Államok bevándorlási politikája nem változott. Az normákon és megállapodásokon alapszik, amiket a szövetségi kormányok és az államok vezetésével kötöttünk, és mi ebben a kontextusban folytatjuk tovább a migránsaink jogainak a védelmét és biztosítását keresve” – közölte Claudia Ruiz Massieu Salinas mexikói külügyminiszter.

Donald Trump közben tovább lazítja politikáját.  A megválasztott elnök a New York Timesnak pedig arról nyilatkozott, hogy felülvizsgálta saját álláspontját a klímaváltozásról és Hillary Clinton bíróság elé állításáról is. Úgy fogalmazott, hogy politikai ellenfele túl sok szenvedésen ment eddig is keresztül.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »