Visszavenné értékes ingatlanát Nagybánya: elkezdődhet az István király szálló magánkézben lévő részeinek kisajátítása

Visszavenné értékes ingatlanát Nagybánya: elkezdődhet az István király szálló magánkézben lévő részeinek kisajátítása

Többéves huzavona után visszaszerezheti egyik legjelentősebb ingatlanát, az egykori István király szállót Nagybánya önkormányzata. A 20. század elején közpénzből épített szecessziós ingatlanban a polgármesteri hivatal működne.
Több év próbálkozása érhet rév­be azzal, hogy a nagybányai önkormányzat kisajátítja a város egyik legfontosabb ingatlanának, az egykori István király szállónak még magánkézben lévő épületrészeit. Az emblematikus ingatlan még az 1990-es évekbeli privatizációk során került magánkézbe, majd romlott le az állapota, a városvezetés több esztendeje próbálja visszaszerezni.

Hírdetés

– jellemezte lapunknak Vida Noémi alpolgármester az egykori István király szállót, mely a város legjelentősebb épülete. Az 1910-ben szecessziós stílusban épült ingatlan Nagybánya régi főterének teljes nyugati oldalát elfoglalja, méreteiben és stílusában a marosvásárhelyi Kultúrpalotához hasonlítható.

A város építtette, teljes háztömböt alkotó, kétemeletes épület földszintjén egykor étterem és a híres Berger cukrászda működött, drogéria kapott helyet, az emeleten szállodai szobák voltak. Az ingatlan kultúrtörténeti szempontból is jelentős, hiszen a nagybányai művésztelep festői is igen gyakran megfordultak itt. Gyakran friss munkáikat is az étterem vagy a cukrászda termeiben állították ki, és az is előfordult, hogy számláikat is alkotásaikkal rendezték. A kommunizmusban szálloda működött benne, míg a rendszerváltást követő privatizációk során önkormányzati tulajdonból magánkézbe került.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »